— Vi regner med at det vil ta tid før Libya åpner for nye tildelinger. Første prioritet nå er å få produksjonen opp på gammelt nivå, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

20. mars gjenåpnet Statoil sitt landkontor i Tripoli, som selskapet stengte i februar i fjor.

Statoil er ikke operatør i Libya, men deltar som partner i leting og produksjon ved de landbaserte oljefeltene Mabruk og Murzuq.

Vi forventer gradvis økning av produksjonen i Libya i månedene fremover

— Det viktigste for oss er å gjenoppta normal drift ved vårt kontor. Vårt generelle inntrykk er at skadene på anlegg og installasjoner er mindre enn vi fryktet på forhånd. Vi forventer gradvis økning av produksjonen i Libya i månedene fremover, sier Pedersen.

Kan bli premiert

Norske kampfly var sterkt delaktige i krigen mot Muammar Gaddafis regime, noe de nye makthaverne i landet har uttrykt stor takknemlighet for.

Det libyske overgangsrådets representant i London, Guma El Gomati, slo fast overfor NTB i høst at norske selskaper ligger godt an i konkurransen om petroleumsressursene i landet.

  • I utgangspunktet er det selskapene med de beste tilbudene som vil bli tildelt kontrakter, men hvis selskaper fra to forskjellige land presenterer like gode tilbud, kan krigsinnsatsen bli avgjørende, framholdt han.

Forsker Helge Ryggvik ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo advarte i november Statoil mot å kaste seg over nye kontrakter. — Både myndighetene og norske selskaper opptrer umoralsk hvis de utnytter situasjonen nå til å forhandle om kontrakter. Det libyske folket må først få sjansen til å utvikle en ny nasjonal oljepolitikk på demokratisk vis, anførte Ryggvik.

Nye kontrakter

— Våre landkontor skal være åpne for nye muligheter som byr seg. Men vi legger til grunn at vi må konkurrere om nye eventuelle kontrakter og vise at vi kan skape verdier, sier Pedersen i Statoil.

Han har ikke tro på at norske selskaper vil bli tilgodesett med kontrakter bare fordi Norge deltok aktivt i bombingen av Libya.

Jarle Bøe er mannen som skal lede Statoils arbeid i Libya. Han kom tilbake til Tripoli for første gang etter krigen i november.

— Det er svært lite skader på kontoret, bare noen kulehull i 11. etasje, sa Bøe i et intervju med Stavanger Aftenblad i mars.

— Myndighetene er opptatt av å reetablere og normalisere oljeproduksjonen. Nå begynner skoler, arbeidsplasser og institusjoner å komme tilbake. Derfor åpner vi i Statoil også vårt kontor nå. Det er viktig at folk har en arbeidsplass de kan gå til.

Sikkerhet

Det var av hensyn til sikkerheten at Statoil stengte kontoret sitt i februar i fjor. Men selv om krigen er over, rapporteres det stadig om uroligheter i Libya. I helgen kom det nye meldinger om voldelige sammenstøt mellom rivaliserende grupper sør i landet. Flere enn 150 mennesker ble drept, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

— Vi følger nøye med på sikkerhetssituasjonen og vurderer løpende hvilke tiltak som er nødvendig for å ivareta sikkerheten, sier Pedersen.

Før konflikten i Libya startet i fjor, produserte landet om lag 1,6 millioner fat olje om dagen, det meste for eksport. Statoils virksomhet i Libya utgjorde før urolighetene rundt 1,3 prosent av selskapets internasjonale produksjon.

— Vår oppgave er å ivareta de posisjonene vi har og å få produksjonen tilbake. Når disse prosessene er stabilisert, kan vi begynne å tenke videre på det forretningsmessige, sa Jarle Bøe, Statoils landsjef i Libya, til Stavanger Aftenblad i mars.

(©NTB)