Selskapet som lager de kostbare luksusmøblene er i dyp økonomisk krise, og en konkurs kan være nært forestående. Det skriver fvn.no.

Samtidig er det klart at sterke krefter ønsker å drive møbelproduksjonen videre. Da kan det være en fordel at det eksklusive navnet ikke er skitnet til av en konkurs.

Fra og med i går heter ikke lenger morselskapet i Risør Hødnebø AS, men Hurlum AS.

Kommenterer ikke

At et nyetablert firma ved navn Hurlum AS må legge ned er det kanskje ikke så mange som bryr seg om.

Dessuten blir det mulig å hente frem igjen Hødnebø-navnet for et nyetablert selskap som vil drive videre.

— Du kan jo tenke deg selv hvorfor vi skifter navn, sier fungerende administrerende direktør Morten Kristian Tunge til Fædrelandsvennen.Han var en del av generalforsamlingen som nylig besluttet navneendringen.

— Er det fordi dere ikke vil skitne til navnet ved en konkurs?

— Det vil jeg ikke kommentere, men det er som oftest en grunn til at man skifter navn, sier Tunge.

Omstridt grep

Navneendring like før konkurs er et velkjent, men omdiskutert grep.

Kredittvurderingsfirmaet Dun & Bradstreet er skeptiske når slikt skjer. Ifølge dem er det tre årsaker til at dette gjøres:

  • Selskapet vil prøve å slippe unna kreditorer.
  • De vil unngå å sverte navnet på bedriften.
  • Den ønsker fremtidig bruk av det opprinnelige navnet.

Til retten

— Vi forhandler som bare det for tiden. Det er noen som ønsker å overta en vesentlig del av konsernet, sier Tunge.

De ulike selskapene i Hødnebø-konsernet skylder over 50 millioner kroner. Morselskapet, som nå altså heter Hurlum AS, har en gjeld på minst 30 millioner kroner.

De fleste aksjonærene skal være villige til å bidra i en redningsoperasjon. Det samme vil de fleste kreditorene, men ikke alle. Fredag må datterselskapet Hødnebø Contract møte i Aust-Agder Tingrett for å svare på konkursbegjæring fra Nor Construction i Fredrikstad.

— Vi har forsøkt å bli enig med dem om akkord, men ikke lyktes. Vi får se hva som skjer i retten i morgen. De tror kanskje vi kan trylle penger, men det kan vi altså ikke, sier Morten Kristian Tunge. Enkelte utenlandske kreditorer har heller ikke gått med på en avtale som ville gi dem 20 prosent av deres utestående.

Møbelprodusenten, som blant annet er kjent for Spinnaker-stoler til 20.000 kroner, har produksjon i Risør men utsalg flere steder i landet - blant annet i Sørlandsparken. Deadline for forhandlinger er tirsdag klokken 16.00.

— Det er absolutt siste frist. Får vi det ikke til innen da, så er det ingen vei tilbake, sier Tunge.