Spania varsler økonomiske straffereaksjoner mot Argentina hvis landets politikere godkjenner presidentens beslutning om å la staten overta eierkontrollen i YPF.

Spanske oljedirektører ble mandag øyeblikkelig stengt ute fra YPFs hovedkontor i Buenos Aires etter kunngjøringen fra landets president Cristina Fernández de Kirchner.

I en direktesendt TV-opptreden mandag kveld (norsk tid) varslet hun at staten overtar 51 prosent av aksjene i landets største oljeselskap. Repsol eier 57,4 prosent i YPF.

Ordkrig

Fernández benytter seg av særrettigheter som presidentembetet har til å utstede dekreter i krisesituasjoner i landet. Beslutningen må godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Kunngjøringen utløste straks en ordkrig på begge sider av Atlanteren.

Hun sa hun ikke akter å bøye seg for utenlandsk press i denne saken.

— Jeg er statsoverhode og ingen gangster, sa hun til en forsamling næringslivstopper, fagforeningsledere og politikere som var innkalt til presidentpalasset for anledningen.

Utenriksdepartementet i Madrid innkalte i går Argentinas ambassadør på teppet for å protestere mot beslutningen.

Spanias industriminister José Manuel Soria karakteriserte Argentinas opptreden som fiendtlig. Han sa at det vil få følger for landet på flere områder i løpet av få dager.

Spanias statsminister Mariano Rajoy drar i dag på en planlagt reise til latinamerikanske land. Han kommer til å bruke turen til å sikre seg diplomatisk støtte fra politiske ledere i flere land i regionen mot Argentinas ensidige opptreden.

«Internasjonal paria»

Spania advarte Argentina i forrige uke mot at enhver innblanding i YPF. Det vil bli oppfattet som et angrep på Spania. Buenos Aires risikerer å bli stemplet som en internasjonal paria hvis landet fratar Repsols eierandeler med tvang, ifølge regjeringskilder i Madrid.

EU prøver å opptre som megler og løse tvisten med diplomatiske virkemidler.

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso sier han forventer at Argentina etterlever forpliktelser som landet har inngått i internasjonale avtaler.

Argentinske myndigheter har i den senere tid anklaget Repsol for ikke å investere i YPF og oljesektoren i landet.

President Fernández anklager spanjolene for å tømme YPF for verdier, skriver den britiske avisen Financial Times.

YPF er Argentinas største oljeselskap. Selskapet har i den senere tid gjort store funn av såkalt ukonvensjonelle olje- og gassforekomster som oljesand og skifergass.

Analytikere og bransjefolk sier den egentlige årsaken til nasjonaliseringen er en mislykket energipolitikk for å holde prisene nede. Landet er ikke lenger selvforsynt med energi og regningen for import av olje og annen energi skyter i været.

— Kampen er ikke over, sa Repsols styreleder Antonio Brufau i går.

Et kinesisk nettsted skrev at det statlige kinesiske oljeselskapet Sinopec skal være i forhandlinger med Repsol om å kjøpe YPF for over 85 milliarder kroner. Men et slike tilbud kommer neppe til å hindre at Argentina sikrer seg makten i YPF, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det spanske oljeselskapet Repsol kom inn som stor eier da YPF ble privatisert i 1993. Spanjolene sikret seg full kontroll da de to selskapene i 1999 slo seg sammen og tok navnet Repsol YPF.

Repsol YPF er Sør-Amerikas største oljeselskap.