Høstens jakker:

Høstens sko:

-Vi merker at det er en økt etterspørsel etter ull— og strikkeplagg. Jeg tror det har en sammenheng med at vi har utviklet ny design på klærne våre, og nye ull- og strikkekvaliteter, sier Hilde Midthjell i Dale of Norway.

Ikke norsk ull

Den norske strikkevareprodusenten lager alle klærne i ull. Det meste av ull som brukes i klær her til lands er dog ikke alltid fra norske sauer.

I følge forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Runar Døving, er det merinoull som brukes i klesproduksjon. I en kronikk i Dagens Næringsliv går Døving ut mot norske ullklærprodusenter som Janus, Traa, Ulvang og Devold som markedsfører seg som det norskeste av det norske.

— Men i virkeligheten benytter ingen av dem norsk ull i sin produksjon. Kolleksjonen deres er 100 % merinoull. Har du sett en merinosau på norsk jord? Norsk saueavl har kun fokus på kjøttproduksjon og bryr seg lite om den ullen de produserer. Det er nesten som å regne som et avfallsprodukt. Det meste av den blir sterkt subsidiert og eksportert til England, hvor ullen blir til vegg-til-veggtepper på doer, sier Runar Døving til E24

Ikke bare ren ull

Men langt fra alle klesprodusenter har lagt seg på en linje med rene ullprodukter. Dels på grunn av pris og dels på grunn av materialets kvaliteter.

Fra Cubus opplyser kommunikasjonsansvarlig Julei Bragli Eckhardt at de jobber med flere ulike materialer i sine strikkeplagg.

— Våre største satsinger ligger på bomullsbaserte produkter, i tillegg har vi en rekke blandinger av ull og akryl, ull og nylon og bomull og akryl. Noen plagg er i 100% akryl. Mulighet for enkel behandling, behagelig bruk og trend og mote er viktige grunner for valg av materiale. Ulikt prisnivå og kvalitet krever ulike materialer, sier hun.

Prøver ut kasjmir

Vibeke Holann, kommunikasjonssjef i Hennes&Mauritz (H&M), vil ikke opplyse hvor mye ull de bruker i deres klesproduksjon, men forteller at de bruker mange forskjellige mikser av materialer.

-I høstens trender fra H&M bruker vi i våre strikkeplagg forskjellig typer materialer slik som ull, resirkulert ull, acryl, bomull, økologisk bomull og mikser av ull og acryl. Det nye for året er at vi prøver ut mer kasjmir i våre strikkeplagg

Rubi Sørvik, moteansvarlig i Det Nye, slår et slag for at strikkeplagg lages i mest mulig naturlige materialer.

-Det aller beste er selvsagt klær strikket i kasjmir, det holder deg varm, men da må man litt opp i pris, sier hun

Sørvik trekker frem at ull- og akrylblandingene de siste årene er blitt bedre, og at de derfor etterhvert kan være et bra, rimeligere alternativ.

-Man vil helst ha en god blanding. Da blir det mye varmere og bedre for de norske forholdene.

Mye strikk, mye farger

Sørvik sier at strikkeplaggene i høst kommer i mange forskjellige farger, fra brunt over i sennepsfarget til burgunderrødt. I tillegg er det en del som er petroleumsfarget. Hennes sikreste tips er gensere og jakker i kabel- og flettestrikk, gjerne med høy hals.

-Hals er et godt stikkord. Og rødt er er en hot farge på strikkeplagg nå.