Den greske statsministeren Antonis Samaras har fått beskjed om at kuttene han har kjempet igjennom i vinter, ikke er nok. Representanter for den såkalte troikaen, Verdensbanken, EU og den Europeiske Sentralbanken, har ankommet Athen. Der skal de granske den greske økonomien de neste ukene.

Rapporten fra troikaen blir helt avgjørende for om Hellas får innvilget nye kriselån som de er avhengig av for å kunne finansiere offentlige velferdsgoder og tjenester. Rapporten skal leveres i begynnelsen av oktober.

Men de tre partiene i regjeringen kjemper også seg i mellom og er uenige om hvor strenge kuttene skal være.

— Europeerne må forstå at det greske folket ikke klarer mer nå, sier Fotis Kouvelis, leder for regjeringspartiet Venstre-Demokratene.

Ny plan mandag ettermiddag

Kouvelis, Samaras og Evangelos Venizelos, som leder det tredje partiet i regjeringen, er ikke enige om hvor mye de kan kutte i pensjoner og offentlige stønader.

Venizelos sier de fortsatt forhandler og at troikaen mener det de tre partiene er blitt enige om å kutte så langt, ikke er nok.

En kilde i Pasok-partiet sier til Bloomberg at de krangler om tiltak for to milliarder euro, som troikaen krever at de gjennomfører.

Lederne for regjeringspartiene skal møte troikaen mandag ettermiddag, og la frem sin nye spareplan, skriver NTB.

– Vi har lagt fram en pakke på 11,5 milliarder euro til troikaen. Det finner sted en diskusjon og en evaluering. Tiltakene er harde. Vi prøver å overbevise dem om at argumentene våre er riktige, sier finansminister Yannis Stournaras, ifølge NTB.

Få dager på seg

Grekerne jobber hardt for å komme i mål med et innsparingsprogram der de skal kutte 11,5 milliarder euro i løpet av 2013 og 2014. Hellas er inne i sitt femte år på rad med resesjon, det vil si at økonomien i landet ikke vokser, men krymper. Tidligere i høst ba de om mer tid til å gjennomføre kuttene, men det har EU så langt vært lunkne til å gi dem.

Hellas' statsminister Antonis Samaras gjentok i helgen at han akter å overbevise troikaen om at de bør utbetale de 31,5 milliarder euroene. Regjeringen har bare få dager på seg til å bli enige om spareplanen.

De tre paritlederne skal møtes igjen onsdag 12. september. Det er også dagen da Tysklands forfatningsdomstol skal avgjøre om EUs permantente krisefond strider mot tysk lov.

Ber Tyskland dra

Milliardær og investor George Soros ber tyskerne tenke seg om og opptre mildere mot kriselandene sør i Europa.

- Led eurosonen eller forlat den: Det er dette som er valget Tyskland må ta, sier Soros i et intervju med Financial Times.

Han mener tyskerne er for strenge i sine krav til gjeldslandene. Han ber dem huske på de langsiktige kostnadene av at eurosonen bryter sammen.

— Det kommer helt an på Tysklands holdning. Hvis de insisterer på budsjettdisiplin og kutt og nekter å bevege seg noe vekk fra det, så vil det blir bedre for dem i det lange løp å forlate eurosonen.

Soros sier han er en sterk tilhenger av europeisk integrasjon, men mener tyskerne må forplikte seg til sin felles skjebne med de andre europeerne. Han frykter hele eurosonen og EU kan kollapse dersom det utvikler seg et skille mellom sør og nord.

Demonstranter i Athen forteller hva de mener om IMFs krav til greske myndigheter.
NTB Scanpix