— Her på Solli plass er boksene alltid fulle. Folk kaster alt mulig; vi har til og med fått skinnjakker med prislappen på. Dere skulle vært her på fredag, da var boksene stappfulle, forteller Fretex-sjåfør Frode Harsjøen.

Oslofolk har ryddet i helgen også. Harsjøen fyller opp bilen med poser og bager fulle av klær. Etter stoppen på Oslos mest brukte klesstasjon på Solli plass, ruller Fretex-bilen videre i retning Holmenkollen. Om det er forskjell på hva folk kvitter seg med hvor?

- Ja, oppover i den delen av byen blir det ofte noen fine dresser. Folk leverer også sko som ikke er brukt, sier Harsjøen.

Både Fretex og UFF har opplevd en formidabel økning i leveringsvilje siden avtalen med Oslo kommune kom i gang i 2009. I fjor leverte Oslofolk 825 og 1914 tonn til henholdsvis UFF og Fretex. Mengdene er blitt så store at Fretex har satt i gang en meldetjeneste, slik at folk kan melde fra på SMS når boksene er fulle.

— Det er ikke så lett å vite når folk rydder i skapene sine. Plutselig er det fullt. SMS-tjenesten gjør at vi kan tømme utover ordinær kjørerute også, sier Eivind Madsen, daglig leder i Fretex Øst.

Blikk for merkeklær

Klesbilene kjører i skytteltrafikk til Fretex sitt lager i Ole Deviks vei på Alna. Tøyet veies og grovsorteres før det bærer videre inn på finsorteringsbåndet. Det er her godbitene kommer til syne.

- Vi prøver å holde oss oppdatert på moter. Vi er opptatt av gode merker og er mer glad i Burberry enn i Hennes & Mauritz. De som har jobbet her en stund plukker ut Burberry på lang avstand, forteller Marianne Bjerkmann, arbeidsleder i tøysorteringsavdelingen.

Nylig dukket en av kjolene til den kjente norske designeren Leila Hafzi i opp på båndet.

— Vi får inn Dolce & Gabbana, Prada, Gucci og Malene Birger. Det blir mer og mer skandinavisk design. Og vi får stadig mer fra Moods of Norway, sier Madsen.

Ifølge Madsen er det god kvalitet på det norske tøyet, men det er forskjell på by og land.

- Oslofolk sliter ikke ut klærne på samme måte som folk på landet gjør. Kvaliteten på tøyet som kommer til Oslo er bedre enn det som kommer fra grisgrendte strøk, sier han.

Det fineste går til Fretex' egne butikker. Klærne som går gjennom andresorteringsnåløyet eksporteres ut av landet. Brukstøyet går til Urtegata, hvor Fretex deler ut klær og sko til trengende. Ødelagt og vått tøy må kastes.

Først Alna, så Frogner

Det er store forskjeller mellom bydelene på hvor mye tøy som blir levert i innsamlingsboksene. I Alna bydel samles det inn mest (374 tonn). Men her ligger også Fretex' hovedlager, som alene tar imot 233 av tonnene, fordi folk fra hele byen kommer hit direkte med klær og sko. På en god annenplass kommer Frogner bydel, med 218 tonn. Boksene på Solli plass sluker nest mest i byen, etter hovedkontoret på Alna. I fjor dyttet Oslofolk 88 tonn med klær og sko inn i boksene her på Solli plass. Pågangen er så stor at de må tømmes minimum fire ganger i uken.

UFF (U-landshjelp fra Folk til Folk) har 121 hentesteder i Oslo. Fretex har klesbokser plassert på 127 steder i byen, og Eivind Madsen skulle gjerne hatt flere.

- Vi får inn 16 tonn hver eneste dag. Og vi merker når folk rydder i skuffer og skap. Etter påske får vi store mengder. I juni, når ferietiden begynner, stilner det, før det tar seg opp etter ferien, sier Madsen.

Slettes ikke nok

— Nabokommunene Nesodden og Oppegård ligger langt høyere enn Oslo. Det importeres 130 000 tonn klær, tekstiler og sko til Norge hvert år. Bare en sjettedel av mengden samles inn, sier Rosa Fried, informasjonsansvarlig i U-landshjelp fra Folk til Folk, UFF.

Avfallsmeldingen skal behandles i Stortinget neste år.

— Der har vi spilt inn hvordan innsamlingen kan økes. Flere innsamlingspunkter og informasjon er viktig for å øke mengden. Vi må gjøre det så enkelt å komme med tøyet at man ikke hiver det i søpla. Noen har bruk for dette, sier Fried.

Mindre klær i søpla

Oslo kommune inngikk samarbeidsavtalen om utplassering av klesbokser med Fretex og UFF på sensommeren i 2009. Ifølge Elisabeth Vollan, fungerende kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten, startet de med bokser på 23 steder i 2009. Siden har de utvidet flere ganger. I dag har Fretex og UFF henholdsvis 127 og 121 hentesteder for klær i Oslo.

Det har endret vanene våre. Ifølge Vollan gikk 800 tonn med fullt brukbare klær og sko i restavfallet, tilsvarende 1,3 kilo med klær pr. Osloborger, i 2009. Klesandelen i restavfallet har krympet betraktelig. I dag går bare 300 tonn med klær i restavfallet, noe som tilsvarer en halv kilo pr. innbygger.

— Vi er veldig fornøyd med ordningen. Det viser seg at vi har fått mye klær ut av restavfallet. Fortsatt legges det klær i restavfallet, men nedgangen viser at det nytter. Vi ønsker å legge til rette slik at Oslofolk kan levere fra seg enda flere avlagte klær og sko i boksene og vil utvide ordningen kontinuerlig, sier Vollan.