De kan kanskje sies å være oppfinnsomme, de tre mennene som nå står tiltalt for forsikringssvindel. Biler som dumpes i sjøen og meldes stjålet for å få forsikringspenger, er en velkjent historie. De tre tiltalte mennene fant en annen metode.

Det hele skjedde i starten av 2012. Ifølge bileieren ble hans Audi A6 Allround Quattro 2007-modell stjålet fra parkeringsplassen på Kjevik lufthavn i Kristiansand.

Det fortalte han til politiførstebetjenten da han kom til Arendal politistasjon for å anmelde det angivelige tyveriet. I virkeligheten skal historien ha vært en helt annen.

Solgt i utlandet

Bilen var i stedet blitt demontert av eieren selv sammen med andre, ifølge tiltalen. Noen av delene ble satt inn i en annen bil og andre deler ble transportert til utlandet for salg.

Hans forklaring til politiet om at bilen ble stjålet, ble etter hvert plukket fra hverandre. Han påsto bilen ble stjålet «til tross for at han selv sammen med andre sørget for å fjerne bilen fra parkeringsplassen ved Kjevik lufthavn», står det i tiltalen.

I tillegg til selve bilen meldte vedkommende blant annet også en dvd-spiller, en skiboks, to par solbriller, to par langrennsski, to par staver, en verktøykasse og en elektrisk drill stjålet.

Alt skulle ha befunnet seg på, eller i bilen.

Fengsel i inntil seks år

Etter hvert ble altså forsvinningsnummeret oppdaget og nå venter oppgjøret med rettsappara— tet.

De tre mennene som er mellom 28 og 37 år gamle, er tiltalt for for­sikringssvindel, eller medvirkning til dette, straffelovens paragraf 272. Den gjelder ved ødeleggelse, eller skade på en for­sikret gjenstand, eller ved på annen måte å ha fremkalt et forsikringstilfelle for at han, eller andre, skal få utbetalt en forsikringssum.

Strafferammen er fengsel i inntil seks år.

Den yngste av de tre er underlagt en alternativ tiltale for å ha ytet bistand til å ha mottatt, eller skaffet seg, eller andre, del i utbytte ved straffbar handling. Ifølge tiltalen mottok han noen av bildelene og sørget for å transportere dem ut av landet for salg. Strafferammen for denne delen av tiltalen er fengsel i henholdsvis inntil tre og to år.

Han som eide bilen er i tillegg tiltalt for falsk anmeldelse.

Ville hjelpe venn

Advokat Harald Johannessen er forsvarer for den eldste av de tre. Han forteller at hans klient har erkjent delvis straffskyld.

Advokat Paal Berg Helland representerer den nest eldste av mennene, han som ifølge tiltalen var eier av bilen.

- Min klient erkjenner straffskyld. Han ville hjelpe en venn som var i pengenød. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier Helland.

Advokat Øyvind Aakerøy er forsvarer for den yngste av dem. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Det er satt av én dag til saken som går av stabelen denne uken i Aust-Agder tingrett.