Les også:

Hva sier du til en usjenert hytte med lang strandlinje bare fire timers fergetur fra Larvik? For en drøy million?

Fristende, kanskje. Men glem det.

Mens nordmenn har invadert svenskekysten på jakt etter billige ferieboliger, er vi henvist til leieavtaler straks vi kommer over til Danmark. Årsaken er at danskene på 70-tallet sikret seg et unntak fra EF-avtalen.

Mens danskene fritt kan kjøpe eiendom hvor som helst i EØS-området, akkurat som oss, får ingen andre enn danskene lov til å kjøpe eiendom i Danmark. Ikke med mindre du fyller noen helt spesielle krav, i hvert fall (se faktaboks).

Den såkalte «sommerhusprotokollen» ble videreført i Maastricht-avtalen. Men nå begynner stadig flere dansker å vise sin misnøye.

Røverkjøp

8277 usolgte fritidsboliger ved utgangen av 2010 og fallende eiendomspriser presser nå frem en ny diskusjon om spesialloven. Frykt for rentestigninger og mulige stigninger i eiendomsskatten gjør at danskene sitter på gjerdet med lommeboken godt lukket mens eiendomsmeglerbransjen skjelver og mener de «balanserer på en knivsegg», skriver borsen.dk.

Skulle loven bli endret, ville det åpne for røverkjøp langs danskekysten, der ferieboliger selges til spottpris sammenlignet med Norge.

— Det kan være vel verd for nordmenn å se på sommerhus i Danmark nå fordi prisene er vesentlig lavere enn for noen år siden, sier direktør i Norsk Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter.

Han legger til at utsiktene for at boligprisene skal begynne å stige i løpet av det neste kvartalet, er små.

Utkantkommunen Lolland, sør i Danmark, er en av kommunene som nå har sett seg lei. Ordfører Stig Vestergaard mener forbudet mot salg er «fullstendig åndssvakt». Kommunen tror ikke på argumentet om at danskene vil bli presset ut av sitt eget fritidsboligmarked på grunn av høy prisvekst, hvis fritidsboligene skulle kunne selges fritt til folk fra alle nasjonaliteter.

Hysteri

- Dette er hysteri. Vi i Danmark fremstår som smårasistiske når vi skal holde ute andre nasjonaliteter, og det kan vi ikke lenger leve med. Dette henger ikke på greip i en moderne verden, sier Vestergaard.

Av 3700 sommerhus i kommunen, ble kun 62, eller litt mindre enn to prosent, omsatt i fjor. Mange av disse har stått tomme i flere år. Kommunen ønsker flere tilflyttere for å få i gang det lokale næringslivet og arbeidsmarkedet.

— Alt har gått i stå. Det hadde bare vært positivt med økt turisme hos oss. Vi må ikke gå rundt og tro at Danmark er det eneste landet våre naboer i Tyskland ville ønske å kjøpe feriebolig i, mange kjøper også i Polen og andre steder.

Populært

Men av alle nasjonaliteter er det ikke tyskerne, men nordmenn som oftest søker om å få kjøpe feriebolig i Danmark, viser tall fra det danske Justitsministeriet. Av 41 norske søkere fikk 15 avslag i fjor. I løpet av de siste ti årene har andelen nordmenn som har fått avslag, variert fra 6 til 38 prosent.

Formann i Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen, tror ikke en opphevelse av loven ville få vedvarende effekt på fritidsboligmarkedet.

— De store, dyre eiendommene ved stranden ville nok blitt solgt til en høyere pris. Man ville fått flere norske fritidsboligeiere ved Skagen og tyske på sørvestkysten. Men 90 prosent av fritidsboligene ville likevel vært igjen.

Ifølge eiendomsmegleren er mange sommerhus fremdeles overpriset. Derfor vil prisene høyst sannsynlig fortsette å falle. Winther-Petersen tror ikke de danske eiendomsreglene kan opprettholdes over tid, og tror danskenes frykt for tyskere er kulturelt betinget.

- Holdningen i Danmark er at vi skandinaver skal stå sammen. Dersom Danmark ryker ut av OL, holder vi ikke med tyskerne, vi holder med Norge og Sverige. Det er følelsesmessig – man vil helst selge til noen som ligner en selv.