Mer til kontantstøtte

Endringene har gjort kontantstøtten mer populær enn forventet. Det koster 322 millioner ekstra i 2012.

Publisert Publisert

KONTANT-TOPPE: I BT januar 2009 foreslo Kjersti Toppe å endre kontantstøtten til dagens ordning. Foto: RUNE SÆVIG (ARKIV)

  • Anders Haga
  • Krister Hoaas
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I fjor endret regjeringen reglene for kontantstøtten. Støtten ble fjernet for barn over to år og nær doblet for barn fra ett til halvannet år. Det har ført til at flere har søkt om kontantstøtte enn regjeringen la til grunn i budsjettet for både 2012 og 2013.

Når etterspørselen etter et velferdsgode øker, koster det mer penger. Ganske mye mer penger.

I revidert statsbudsjett økes bevilgningen til kontantstøtten med 322 millioner kroner — for en ordning som kun ett av tre regjeringspartier ønsker.

Senterpartiseier

Både Arbeiderpartiet og SV ville helst sett hele kontantstøtteordningen avviklet. Senterpartiet fikk gjennomslag for sin modell, som altså ønskes av flere enn forventet.

Les også

2000 flere asylsøkere enn forventet

Les også

Slik skal sosial dumping bekjempes

Det var Kjersti Toppe (Sp), nestleder i helsekomiteen og stortingsrepresentant fra Bergen, som først lanserte endringene i kontantstøtten. Det gjorde hun i BT i 2009. Toppe er godt fornøyd med at det har gitt resultater.

— Dette viser at familiene har et mer reelt valg når beløpet nå er blitt større. Dette gjelder også for den rette aldersgruppen, nemlig dem som har barn mellom ett og halvannet år. Det er bra med fleksibilitet for disse foreldrene, sier hun.

Toppe viser til at mange foreldre synes det er greit å utsette barnehagestarten i noen måneder. For eksempel at ungene starter i barnehagen når de er 14 måneder, fremfor når de er 11 måneder.

Ventepenger

Samtidig vedgår hun at noen foreldre er nødt til å være hjemme med ungene sine, grunnet manglende barnehageplass.

Les også

Milliarder til Husbanken

— Etter loven er det full barnehageplass, men praktisk sett er det mer utfordrende. Vi ser at på grunn av regelen med ett barnehageopptak, som får konsekvenser alt ettersom du er født før eller etter 1. september, så må en del barn vente på plass. I Bergen er det ekstra store problemer med å få til dette på grunn av den manglende bydelsvise dekningen, sier Toppe.

Les regjeringens begrunnelse for revidert budsjett her.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Regjeringen vil stramme inn

  2. Styrker grensekontrollen

  3. Fiskegenmillioner til Hardanger

  4. Hybridbiler blir billigere

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…