– Jeg hadde sjekket oppgjøret tidligere på dagen, men ville bare dobbeltkontrollere det. Men etter å ha tastet inn brukernavn og passord kom jeg plutselig inn på de personlige sidene til en mann i Oslo, jeg fikk helt sjokk, sier Thorsen til Fædrelandsvennen.

Inne på siden kunne han lese Oslo-mannens selvangivelse, brev fra lånekassen, personnummer og kontonummer. På dette tidspunktet var han ikke klar over at folk over hele landet som var inne på Altinn for å sjekke sitt oppgjør, havnet inn på siden tilhørende en 36 år gammel mann fra Oslo.

Prøvde å ringe mannen

Han søkte derfor opp vedkommende i telefonkatalogen og prøvde å ta kontakt med ham.

– Jeg tenkte at han måtte få beskjed om dette. Alle han personopplysninger var jo plutselig tilgjengelig for meg på pc-skjermen min. Dette er jo informasjon som uredelige sjeler fort kunne misbrukt, sier kristiansanderen.

Hvor mange som fikk tilgang til Oslo-mannens personopplysninger er foreløpig uvisst. Men ifølge Altinn har alle som har prøvd å logge seg inn på systemet mellom klokken 18.17 og 18.35 tirsdag kveld fått opp mannens selvangivelse.

Skremt

Øystein Thorsen derimot det hele er en skandale.

– Dette er private tall og ikke noe allmennheten skal se. Det er greit at det er lov til å gjøre feil, men sånne som dette bør man unngå. Det er en skandale, fastslår han.

Han er nå redd for at lignende ting kan skje i fremtiden.

– Plutselig sitter det en fremmed mann og får opp all slags personlige opplysninger om meg på sin pc-skjerm. Det er ikke noen hyggelig tanke, sier Thorsen.