Investorene på Oslo Børs straffet Acta hardt for beslutningen om å avvikle Acta Asset Management, noe som skjer i kjølvannet av at Finanstilsynet har varslet at de vil inndra konsesjonen.

Gikk i gulvet

I løpet av drøye to timer raste Acta-aksjen med 30 prosent, og selskapets markedsverdi ble redusert med over 70 millioner kroner. Analytiker Eivind Tønnessen i Swedbank First Securities er ikke overrasket.

— Acta Asset Management har stått for 65 prosent av inntektene til Acta. Dette betyr at dette inntektsgrunnlaget vil falle bort, med mindre de klarer å overtale sine eksisterende kunder å bli med over til Acta Markets. Men her har selskapets ledelse selv sagt at de forventer at en del kunder vil trekke seg ut, sier Tønnessen til Aftenposten.no.

Analytiker Eivind Tønnessen i Swedbank First Securities følger Acta-aksjen.
SWEDBANK FIRST SECURITIES

— Kuttene er ikke nok

Selskapet har varslet at de vil kutte i utgifter og bemanning for å spare 120 millioner kroner, men Tønnessen tror ikke dette er nok til å redde inn inntektstapet.

- Et kutt i utgiftene på 120 millioner er slik vi ser det ikke tilstrekkelig for at Acta skal levere overskudd de neste årene. I utgangspunktet er sjansen for at et stort antall kunder faller fra overveldende. Vi har senktet kursmålet på aksjen til 50 øre, og tror ikke Acta vil gå i overskudd i 2012 og 2013, sier han.

- Er dette starten på slutten for Acta?

— I alle fall i sin nåværende form, og det vil nok være nødvendig med en ytterligere restrukturering og nedbygging, sier Tønnessen.

Han understreker at det kun er investorer med is i magen som nå tør sitte med Acta-aksjer.

— Det som har skjedd i dag bekrefter at dette er en høyrisikoaksje.

Klokken 14.14 var Acta Holding-aksjen ned 28.57 prosent.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook