Tjenestemenn bekreftet onsdag at arbeidsgruppen for eurosonen (EWG) har bedt landene legge planer for en situasjon der Hellas trer ut av fellesvalutaen. Beslutningen ble tatt på en telefonkonferanse mandag, melder Reuters.

— EWG er enige om at hvert enkelt euroland bør forberede en beredskapsplan for de mulige konsekvensene av at Hellas forlater euroen, sier en kilde til nyhetsbyrået.

Men dette betyr ikke at arbeidsgruppen nå tror situasjonen vil utvikle seg til en såkalt grexit, hevder en annen kilde overfor AFP.

Greske myndigheter avviser imidlertid kategorisk rapportene om beredskapsplaner.

Toppmøte

Ryktene om en mulig beredskapsplan svirret i forkant av at EUs stats- og regjeringssjefer samlet seg i Brussel til et uformelt toppmøte i et forsøk på å løse striden om hvordan man kan skape vekst i eurosonen.

— Vi må handle umiddelbart for å skape vekst. Gjør vi ikke det, vil tvilen i finansmarkedene opprettholdes, sa Frankrikes president François Hollande på vei inn til møtet.

Ingen beslutninger skulle etter planen fattes på møtet, men håpet er å ha en strategi for vekst klar til det ordinære toppmøtet i slutten av juni.

Euroobligasjoner

Blant forslagene som skulle diskuteres, var en styrking av Den europeiske investeringsbanken (EIB) og økt bruk av EUs strukturfond. Her er det ventet at det etter hvert kan bli en enighet. Tirsdag ble EU-landene enige om såkalte “prosjektobligasjoner» som skal finansiere infrastrukturprosjekter.

EU-president Herman Van Rompuy har gitt beskjed om at alle forslag skal på bordet onsdag kveld.

Og det var ventet at Hollande ville presse på for innføring av felles gjeldsbrev for eurolandene. Hollande får støtte fra blant andre Italias statsminister Mario Monti og president Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen.

Bidrar ikke

Men Tyskland er kraftig motstander av å innføre felles gjeldsbrev nå. Det vil innebære at landene hefter for hverandres gjeld, noe som gir store ekstrakostnader for tyskerne.

— Jeg mener euroobligasjoner ikke vil bidra til vekst i eurosonen. Det er også et eksplisitt forbud mot dem i EUs traktater, sa Merkel før møtet.

Merkel avviser ikke euroobligasjoner på et senere tidspunkt, men hun mener tettere økonomisk integrasjon i eurolandene først må være på plass.

— Diskusjonen på toppmøtet onsdag kveld vil bli brukt til å avklare hvilke tiltak det er grunnlag for å jobbe videre med for å få en enighet om på junitoppmøtet, sier en kilde i Van Rompuys administrasjon til NTB.

Skifte

— Det betyr at om Tyskland blankt avviser euroobligasjoner, så blir det nok ikke noe enighet om det i juni heller, legger han til.

Det ventede oppgjøret mellom Hollande og Merkel på toppmøtet onsdag markere et skifte. På nesten samtlige av de utallige toppmøtene de siste årene har Merkel og ekspresident Nicolas Sarkozy møttes i forkant for å samkjøre seg, noe som har vakt irritasjon blant mange andre medlemsland.

I forkant av det uformelle møtet onsdag møtte Hollande istedenfor den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, i Paris før de to reiste videre til Brussel. (©NTB)