Statoils bensinstasjoner doblet resultatet i første kvartal. Det til tross for at bruttofortjenesten pr. liter drivstoff i Skandinavia gikk ned med 4,4 prosent.

Selskapet fikk likevel et driftsresultat på 792 millioner kroner i første kvartal 2011, mot et resultat på 360 millioner kroner i samme periode året før, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Kuttet pensjonen

Årsaken til forbedringen, er endringer i pensjonsordningen. Totalt har Statoil F&R inntekstført 467 millioner kroner i regnskapet dette kvartalet.

Justert driftsresultat endte derfor på 365 millioner kroner, mot 360 millioner kroner samme periode i fjor. Netto driftsinntekter var 18,4 milliarder kroner mot 17 milliarder i fjor.

Mens drivstoffmarkedet var tungt, har selskapet økt fortjenesten innen kioskvarer, blant annet gjennom nye kundetilbud, forbedret produktmix og nye leverandører.

Dyre oljeprodukter

— I et marked preget av høye priser på raffinerte oljeprodukter og rekordhøye pumpepriser, lykkes vi med å videreutvikle stasjonsnettverket, og øke salget i Skandinavia, sier Jacob Schram, konsernsjef i Statoil Fuel & Retail i en pressemelding.

— Vi ser det samme i Sentral- og Øst-Europa. Vi har økt volumer og resultater i et utfordrende marked gjennom vellykket utvidelse av nettverket og målrettede aktiviteter mot både bedrift- og privatmarkedet.

18. april i år ble det kjent at det kanadiske selskapet Alimentation Couche-Tard la inn et frivillig bud på 100 prosent av aksjene i bensinstasjonselskapet til 53 kroner aksjen. Største aksjonær, Statoil, har akseptert budet.

Det er forventet at salget vil skje i løpet av andre kvartal.