Bystyremedlem Jan Sverre Stray og to forretningsmenn fra Åsane ble sist uke pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

Et sentralt spor i etterforskningen er at de to forretningsmennene betalte rundt 100.000 kroner i forbindelse med et arenashow i fjor høst i regi av TV-suksessen Vennebyen.

En av politiets teorier, er at betalingen fra forretningsmennene ikke var sponsing, men betaling for å få hjelp av bystyremedlem Stray i en reguleringssak de to har gående for en tomt de eier i Åsane.

Jan Sverre Stray var nemlig ansvarlig for å hente inn sponsorer til Vennebyen-showet. Stray og familien er deleiere i Creacon, som er driftsselskapet bak TV-suksessen Vennebyen. Gründeren av Vennebyen er også gift med Strays datter.

Liten omsetning

— Min klient oppfatter dette som en uproblematisk sponsing til et arrangement som ikke hadde noe som helst sammenheng med påvirkning av politiske prosesser i Bergen kommune å gjøre, sier advokat Rolf Knudsen, som representerer Stray.

De to forretningsmennene fra Åsane som også er siktet for grov korrupsjon, eier et lite investeringsselskap sammen. Selskapet er medeier i tre leiligheter i Bergen sentrum, og eier i tillegg flere tomter i bergensområdet. De totale inntektene til selskapet var i fjor rundt 200.000 kroner. Pengene er leieinntekter fra leilighetene.Etter det kjenner til, er det dette selskapet som betalte 100.000 kroner til Creacon-systemet i forbindelse med Vennebyen-showet i fjor. Politiet skal ha funnet en faktura som bekrefter betalingen. Pengene ble overført innen to måneder etter showet, som ble avholdt i slutten av september i Vestlandshallen i Åsane.

Så vidt BT kjenner til, har tomteselskapet intet merkenavn eller logo. Det har heller ikke lyktes BT å få klarhet i om selskapet fikk noen form for profilering i forbindelse med arenashowet.

Endte i minus

Tomteselskapets regnskap viser et underskudd på over 100.000 kroner for fjoråret. Det fremgår ikke av regnskapet om overføringen til Creacon/Vennebyen ble kostnadsført.

Det lyktes ikke BT søndag kveld å få kommentarer fra forsvarerne til de to forretningsmennene.

Strays advokat, Rolf Knudsen, svarer følgende om bakgrunnen for at et lite tomteselskap betalte 100.000 kroner til barneshowet i Vestlandshallen:

— Hvilke beveggrunner de nevnte skulle ha for sponsingen, er umulig for meg å uttale meg om.

Ukjent for Vennebyen

Nytilsatt direktør i Creacon, Harold Sletten, sier søndag kveld at han ikke kan kommentere spørsmål rundt sponsoravtalene.

— Vi baserer oss kun på informasjon vi får fra politiet. Vi må derfor komme tilbake til disse spørsmålene når det eventuelt foreligger mer informasjon fra politiet i saken, sier Sletten.

Sletten opplyser til BT at han ikke var kjent med at det var det felleseide selskapet til de to forretningsmennene som hadde overført penger til Creacon-systemet i forbindelse med Vennebyen-showet.

Som BT skrev søndag, skal det ikke være rettet noen mistanker mot Vennebyen eller andre personer tilknyttet Vennebyen. Politiet har heller ikke grunn til å tro at flere vil bli siktet.

NEKTER STRAFFSKYLD: Høyrepolitiker Jan Sverre Stray er fengslet i fire uker, siktet for grov korrupsjon. Hans forsvarer sier at klienten nekter straffskyld, og vil samarbeide med politiet.
Thomas T. Kleiven (arkivfoto)