Nå vil «alle» vil bli tollere

Da Tollvesenet lyste ut 16 stillinger, fikk de 2161 søkere. Det er 135 hoder for hver ledig stilling.

Publisert Publisert

VOLDSOM PÅGANG: Over 2000 mennesker har søkt på 16 ledige stillinger som tollaspiranter. Her sjekker tollere pakkepost på Alnabru. Foto: Charlotte Sverdrup/Tollvesenet

pakkepost_alnabru_foto_CS.jpg Foto: TOLL.NO

  • Per Lindberg
  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Så vidt meg bekjent har vi aldri hatt flere søkere, sier Kari Christine Moldekleiv, seniorrådgiver i region vest.

- Krevende oppgave

Forrige mandag gikk søknadsfristen ut for årets tollaspirantopptak. Slik fordeler søknadene seg hos de ulike regionene:

Øst-Norge: 845 søkere (5 stillinger)

Vest-Norge: 476 søkere (7 stillinger)

Nord-Norge: 165 søkere (2 stillinger)

Sør-Norge: 675 søkere (5 stillinger)

Nå sitter Moldekleiv og kollegene og gjennomgår søknadene for Vestlandet. De skal finne frem til syv egnede kandidater.

— Det er en krevende oppgave. Vi skal sørge for å finne frem til de beste kandidatene og samtlige skal få en skikkelig vurdering. Vi begynner med arbeidet denne uken. Det blir intervjuer både i Ålesund, Bergen, Haugesund og Stavanger, forteller hun.

MER ENN BARE SPRIT: Ikke alle tollerne er ute på grensekontroll og beslaglegger ulovlig alkohol og narkotika. Foto: TOLL.NO

Fremhever lønn

— Hvorfor er responsen så stor?

— Lønn under utdanning er et stort pluss. Dessuten er det spennende og varierte oppgaver i Tollvesenet, og karriereveiene er mange. De fleste søkere er unge og tror at Tollvesenet er ensbetydende med grensekontroll. Slik er det ikke. Mange arbeider på grensekontroll, noen er med på spaning og analysearbeid, mens flertallet arbeider med saksbehandling, tolldeklarasjon eller informasjon og opplæring til næringslivet. Mange driver også med rent saksbehandlingsarbeid, svarer Moldekleiv.

Grunnlønnen som tollaspirant ligger på mellom 280.000 og 360.000 kroner.

Ifølge Tollvesenets nettside gjennomfører tollaspirantene en grunnutdanning som er praktisk og teoretisk. De som slipper gjennom nåløyet binder seg for fire år før de er utdannet toller.

Den teoretiske utdanningen foregår i Oslo, mens den praktiske delen gjøres lokalt i tollregionene.

Her kan du lese om utlysningen som tollaspirant.

Glad for interessen

Tollregion Oslo og Akershus og Tollregion Midt-Norge hadde ikke opptak i januar. I Tollregion Øst-Norge er de godt fornøyd med antall søkere:

Rekordmange vil bli tollere. Her fra Økern i Oslo, der tollerne fant 145 kilo kokain i banankasser. Bananene i kassene fra Ecuador lå til modning hos Bama. Foto: TOLLVESENET/NTB SCANPIX

— Vi er svært glade for at vi er en såpass attraktiv arbeidsplass. Vi er godt i gang med å velge ut aktuelle kandidater og ser frem til nye kolleger, sier Jan Erik Hærum, avdelingssjef i administrasjonsavdelingen i Tollregion Øst-Norge til toll.no.Tollvesenet har normalt to opptak i året, men i år blir det sannsynligvis bare ett. Neste mulighet til å søke jobb som tollaspirant blir derfor i januar 2015.

Også fengselet er pop

Til sammenligning var det 1179 søkere på 175 ledige stillinger som fengselsaspirant ved siste opptak. Også der er det lønn under utdanning. Christian Øvergaard er fengselsinspektør og ansvarlig for opptaket ved Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS.

— Det er åpenbart at søkertallet hos Tollvesenet er svært høyt. For vår egen del har vi lagt på rundt 1700 søkere på 175 ledige plasser som fengselsaspirant de ti siste årene. Vi tror kanskje at søkertallet vårt er noe lavere ved siste opptak fordi vi har blitt mer spesifikk på hva vi ser etter i utlysningsteksten. Vi vet at søkertall isolert sett kan være misvisende for den reelle interessen. Noen søker gjerne på stillinger og studier de åpenbart ikke er kvalifisert til, sier Øvergaard.

19 per ledig plass i Oslo

Ved Samordna opptak er de ikke i nærheten av å ha like stor pågang etter studieplass som det Tollvesenet kan vise til.

— Men det er ikke sikkert at det er riktig å sammenligne en betalt utdanning med våre studieplasser. De som tilbys studieplass gjennom Samordna opptak, mottar jo ikke lønn. Det blir kanskje å sammenligne epler og pærer, men likevel er jo søkertallet på tollaspiranter svært høyt, sier Pål Kalvsjøhagen ved Samordna opptak.

Hos samordna opptak var det økonomi og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershussom var det mest populære studiet ved siste opptak. Der var det 19 søkere per studieplass, altså ikke nærheten av Tollvesenets 135.

Se listen for Samordna opptak her (PDF.dokument)

Til sammenligning var det i fjor vår i overkant av 1000 såkalte primærsøkere til Det medisinsk-odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, mens det mest populære UiB-fakultetet (humanistisk) hadde 1636 primærsøkere.

Flygelederutdanningen hos Avinor er også populær. Ifølge nettsidene deres var det i fjor 798 søkere på 29 tilbudte studieplasser.

Det er 27,5 søkere per ledig plass.

Utdanningen dekkes av Avinor, og flygelederelever får et lønnet engasjement under praksisperioden, som er siste del av utdanningen.

Publisert
BT anbefaler

Brann må på trener­jakt: Disse profilene er ledige på markedet

Her er 25 trenere som kan være aktuelle for Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Om morgenen var både datteren og bilen vekke. Så ble jenten funnet med to i promille.

  3. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  4. Fem politibiler måtte rykke ut til masseslagsmålet lørdag: – Det var kaotisk

  5. Hit kan det komme 10.000 på én dag

  6. Kaller stengingen av Bryggen og Torget «en uomtvistelig suksess». Nå vil byrådet stenge mer.

  1. Jobb og karriere