Inge er profesjonell heltidspappa

Etter 35 år som politimann ønsket Inge Nordhus fremdeles å hjelpe andre.

Publisert Publisert

EN JOBB MED MENING: - Det kan være utfordrende å få nye, små mennesker i huset og få dem til å føle seg trygge. Men å gi støtte og trygghet til noen som virkelig trenger det, er en utrolig meningsfylt jobb, sier Inge Nordhus, som etter etter 35 i politiet begynte å jobbe som familiehjem. Foto: Leif Gullstein

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Inge Nordhus jobbet i flere år i forebyggende avdeling og som etterforsker på narkotikaavdelingen i politiet. Her erfarte han at det er mange barn og unge som ikke har det så godt. Etter å ha gått av med pensjon ved fylte 57 år, følte ekspolitimannen at han fremdeles hadde mer å gi.

Nordhus sin kone har de siste 13 årene jobbet som beredskapshjem, og han hadde derfor god kjennskap til barnevernet.

De er blitt en så stor og viktig del av familien vår, at jeg har sagt de kan bo her så lenge de vil.

— Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for å hjelpe barn og unge. Når jeg uansett skulle slutte i politiet, bestemte jeg meg for å fortsette å hjelpe gjennom å bli familiehjem, sier han.

En del av familien

Familiehjem er private hjem og skiller seg fra vanlige fosterhjem ved at de er særlig godt egnet til å ta imot barn og ungdom med store behov for trygghet, omsorg og oppfølging. Barn og ungdom i familiehjem har gjerne behov og utfordringer som gjør at det ikke er et alternativ å bo i et ordinært fosterhjem, og familiehjem brukes ofte som et alternativ til institusjonsplassering. I familiehjemmet vil den ene av foreldrene ha som sin daglige oppgave å yte god omsorg og bistå barnet. Det betyr at å være et familiehjem er en fulltidsjobb.

I dag har Nordhus to ungdommer boende hjemme hos seg, og de har begge bodd der siden han startet som familiehjem i 2012. Planen er at de skal bo der til de fyller 20, men barnevernet åpner for at om det skulle være behov for ekstra oppfølging, kan de få bo i familiehjemmet til de fyller 23.

— Men jeg har blitt så glad i dem, og de er blitt en så stor og viktig del av familien vår, at jeg har sagt de kan bo her så lenge de vil, smiler Nordhus.

Skape trygge rammer

Og det er ingen tvil om at det er hans inderlige ønske om å gjøre hverdagen bedre for andre som er hans drivkraft i jobben.

— Mange barn som bor i familiehjem kommer fra traumatiserte forhold. Å se at disse barna etter hvert senker skuldrene og blir trygge, er den beste belønningen jeg kan få. Da føler jeg at jeg har lyktes i jobben, sier Nordhus.

Han poengterer at det viktigste han gjør i jobben som familiehjem er å skape trygge rammer for de to ungdommene familien har boende hos seg.

De har taklet det veldig godt, og ikke minst har de blitt svært gode omsorgspersoner.

— Et familiehjem skal kunne gi barna en fast familiestruktur med nærhet og åpenhet. Problemstillingen til barn i familiehjem er at de ofte kommer fra svært ustabile forhold. Derfor er det viktig for dem med orden og daglige rutiner. De må lære seg at her er det stille, rolig og stabilt og at de ikke trenger å frykte at omgivelsene plutselig skal bli snudd på hodet, forteller han.

Nordhus og konen har til sammen fire egne barn, som han mener har lært mye av familiens engasjement som beredskapshjem og familiehjem.

— De har taklet det veldig godt, og ikke minst har de blitt svært gode omsorgspersoner, sier han.

Viktig jobb

Enhetsleder i Bufetat, Nina Thorbjørnsen, understreker at jobben Nordhus og de andre familiehjemmene gjør, er svært viktig.

Familiehjem er like forskjellige som barna og ungdommene som bor i dem.

— Vårt viktigste kriterium for valg av familiehjem er imidlertid familiens totale egnethet og motivasjon for oppgaven, sier hun.

Nordhus legger ikke skjul på at det kan være krevende å være familiehjem.

— Men samtidig er det en svært givende oppgave. Man gir støtte og trygghet til noen som virkelig trenger det, og det er så godt å se når barna sakte, men sikkert kommer tilbake til livet, sier han.

Publisert