Norwegian-aksjonærer gikk glipp av millionverdier

Nesten syv millioner tegningsretter ble liggende ubrukt i flyselskapets kapitalinnhenting. Verdier for anslagsvis 58 millioner kroner ble dermed overført til andre aksjonærer som plukket opp rabatterte aksjer.

REDDET FOR ANDRE GANG UNDER PANDEMIEN: Norwegian har fullført redningsoperasjonen etter at seks milliarder i frisk kapital ble hentet inn.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Tildelingen av aksjer i kapitalinnhentingen viser at enkelte av dagens aksjonærer i Norwegian lot verdier gå tapt ved at såkalte tegningsretter ble liggende ubrukt.

Eksisterende aksjonærer hadde valget mellom å enten selge eller bruke tegningsretten til å kjøpe nye aksjer.

Men etter at fristen for å selge gikk ut, og deretter fristen for å kjøpe aksjer utløp, ble tegningsrettene verdiløse.

Les også

«Nye» Norwegian er klar: Forlater konkursbeskyttelsen med friske milliarder

Tegningsretter verdt 58 millioner

Og fasiten viser at 6,9 millioner tegningsretter av 63 millioner totalt ikke ble benyttet til å kjøpe aksjer.

Da de kunne handles på børs, var den siste omsatte kursen på 8,4 kroner per tegningsrett. Hvis man tar utgangspunkt i den siste kursen, gir det en verdi på 58 millioner kroner for tegningsrettene som ble verdiløse da de utløp uten å bli brukt.

– Det enkle regnestykket er at de kunne solgt disse tegningsrettene de siste ukene, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til E24.

Les også

Fredriksen har ikke tjent én krone på Norwegian så langt

En tegningsrett ga eieren en rett til å kjøpe en ny Norwegian-aksje for 6,26 kroner, en rabattert pris sammenlignet med markedskursen.

De 6,9 millioner aksjene ble i stedet plukket opp av andre eksisterende aksjonærer, som hadde bestilt flere aksjer enn de hadde tegningsrett til – en såkalt overtegning.

Det har dermed skjedd en overføring av verdier fra dem som ikke brukte tegningsrettene, til aksjonærene som fikk kjøpe enda flere aksjer med rabatt sammenlignet med markedskurs.

– Må følge med

– Dette er verdipapirer som har verdi en begrenset periode. De fleste av oss er flinke til å passe på når det kommer gode tilbud, men når det gjelder aksjer gjør vi det litt vanskelig for oss selv, sier AksjeNorge-leder Kristin Skaug til E24.

Hun har tidligere pekt på at aksjonærer som ikke brukte tegningsrettene etter at salgsmuligheten utløp, «kastet penger etter de andre aksjonærene».

– Dette er et skolebokeksempel på at når du kjøper aksjer, må du også følge med på selskapshendelser. Du må åpne e-poster og gjøre noen konkrete valg, sier hun.

Daglig leder Kristin Skaug i stiftelsen AksjeNorge.

Nye investorer på plass

Norwegian hentet til sammen seks milliarder kroner i markedet – kapital som redder selskapet for andre gang under pandemien.

Flyselskapet har vært gjennom en omfattende rettsprosess i domstoler i Irland og Norge etter at det søkte om konkursbeskyttelse i fjor høst.

Les også

Kilder til E24: Norwegians styreleder gir seg

Kapitalinnhentingen rettet mot større investorer ble på til sammen 3,73 milliarder kroner, mens de eksisterende aksjonærene fikk tildelt aksjer for 395 millioner kroner.

Nye, store investorer i selskapet er John Fredriksen, Sundt-familien, Folketrygdfondet, DNB Asset Management, Ludvig Lorentzen og partnere og Nordea Investment Management.

De kjøpte aksjer for til sammen tre milliarder kroner. De nye aksjene er ventet å komme i handel på Oslo Børs torsdag denne uken, opplyste selskapet tirsdag.

Publisert: