Børsboomen fortsetter: Historisk årsrekord kan ryke før høsten

Nye selskaper fortsetter å strømme til børsen, og noteringsrekorden fra 2007 er snart passert. Sparebank 1 Markets forventer fortsatt høy aktivitet.

PÅ TOPP: Oslo Børs har fått 42 nye selskaper siden nyttår, og Sparebank 1 Markets har vært tilrettelegger for 15 av dem. F.v. ECM-sjef Einar Andreas Kindberg og Henrik Kulseng-Hanssen, leder for investment banking i Sparebank 1 Markets.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det er utrolig mange spennende selskaper som trenger vekstkapital, sier Einar Andreas Kindberg, leder for egenkapitaltransaksjoner i SpareBank 1 Markets, til E24.

Sammen med kollegaen Henrik Kulseng-Hanssen, som leder meglerhusets avdeling for investment banking, har han en hektisk innspurt før sommerferien.

Les også

Sorte soldatfluer skal invadere Oslo Børs

Hele 42 nye selskaper har blitt notert på Oslo Børs hittil i 2021, og Sparebank 1 Markets har vært tilrettelegger for 15 av dem, flere enn noen av konkurrentene (se tabell).

I løpet av de neste to ukene skal ytterligere to av meglerhusets kunder på børs, eiendomsselskapet R8 Property og biotekselskapet Lytix Biopharma.

– Etter et fantastisk første kvartal, ser også pipeline for resten av året utrolig bra ut, sier Kulseng-Hanssen.

Børsbonanza for meglerne

Rekorden for antall nye noteringer på Oslo Børs i løpet av et enkelt år er 2007, da 58 selskaper ringte i børsbjellen.

I tillegg de 42 som allerede er notert så langt i 2021, er ytterligere fem bekreftet for juni, inkludert store selskaper som Elopak og Komplett.

– Rekorden ryker nok ikke allerede før sommerferien, men det vil være nærme. Noteringsmarkedet i Oslo er oppe i rundt fire uker til. Etter sankthans lukkes bøkene gradvis før sommeren, ettersom investorene vil låse inn første halvårs avkastning. Det kan nok derfor tenkes at noen transaksjoner skyves over sommeren, sier Kindberg.

Finner valgte Oslo

– Euronext Growth endte opp med å være det beste alternativet for oss, sier finansdirektør Valter Pasanen i Nordhealth til E24.

KLARE FOR OSLO BØRS: Nordhealth og finansdirektør Valter Pasanen.

Det finske selskapet, som leverer programvare til helsesektoren, ble notert på markedsplassen torsdag. Euronext Growth i Oslo ble valgt av flere grunner, ifølge Pasanen.

Nordhealth kjøpte nylig det norske IT-selskapet Aspit, hvilket har gjort Norge til det største markedet for børsnykommeren.

Pasanen peker også på et sterkt teknologimiljø rettet mot helsesektoren i Norge, og at selskapet fikk en god mottagelse hos investorene.

I forkant av noteringen har Nordhealth hentet nær 1,2 milliarder i fersk egenkapital for å finansiere sine vekstplaner.

Les også

Meglersjef venter oppkjøpsbølge etter børsbonanza

Torsdag morgen handles aksjen fem prosent under emisjonskursen. Gevinsten ved å investere i de øvrige av årets børsnykommere har også vært variabel så langt.

E24s oversikt viser riktignok en snittavkastning mot emisjonskurs på 13,2 prosent, men dette beløpet dras opp av noen ekstreme enkelttilfeller. Medianavkastningen er på langt mer beskjedne 1,2 prosent.

Samtidig har flere av fjorårets nykommere falt betydelig etter å ha gitt fantastisk avkastning gjennom store deler av 2020.

Aksjehopp første dag

Kulseng-Hanssen legger ikke skjul på at den økte volatiliteten har påvirket etterspørselen etter å gå på børs.

– Markedet så langt i andre kvartal har vært noe mer utfordrende og volatilt. Som en følge opplever vi at investorene er blitt mer selektive. Det er sunt for utstedere og investorer, sier Kulseng-Hanssen.

Les også

Beregning viser Euronext Growth-knekk: 38 milliarder barbert bort siden nyttår

Sparebank 1 Markets forventer fortsatt solid aktivitet innen nye børsnoteringer.

– Det vil primært bli drevet av god økonomisk vekst og økende selskapsresultater, kombinert med at investorene ikke har så mange alternativer til å investere i aksjer. Det som trolig vil stoppe strømmen av nye børsnoteringer vil trolig være en større markedskorreksjon, men vi forventer ikke det før vi får negative makronyheter, sier Kindberg.

Hetest i Europa

Med 42 nye selskaper og 6 listeoverføringer fra Euronext Growth til hovedlisten hittil i 2021, befester Oslo Børs posisjonen som den heteste markedsplassen for noteringer i Europa.

Det er foran større børser som Nasdaq Stockholm med 44 og London Stock Exchange med 42 tilsvarende noteringer.

– Det ser ut som rekorden fra 2007 ryker med god margin?

– Jeg vil ikke ta noe for gitt, men konstaterer at det hittil har vært et veldig godt år for nye noteringer, slik vi også så i andre halvdel av fjoråret, sier børsdirektør Øivind Amundsen til E24.

FULL RULLE: Det går mot rekordår for børsnoteringer i 2021, men børsdirektør Øivind Amundsen nekter å ta noe som helst på forskudd.

Av de 42 noteringene som er gjennomført ved Oslo Børs hittil i 2021, har 41 kommet på Euronext Growth.

Dette er en markedsplass som stiller lavere krav til selskapenes rapportering og dokumentasjon enn på hovedlisten. Markedsplassen domineres av såkalte vekstselskaper i en tidlig utviklingsfase, ofte uten egne inntekter eller kommersielle produkter.

Økte langrenter og redusert risikoappetitt blant investorene har de siste månedene utløst en kraftig korreksjon for denne typen aksjer, uten at dette ser ut til å påvirke selskapenes iver etter å komme seg på børs.

Les også

Rekordåret 2020: Børsselskapene har hentet 74 milliarder

– Min opplevelse er at mange investorer er komfortable med å investere i selskaper i en pre-kommersiell fase med høy risikoprofil, så lenge de er kjent med den type risiko de faktisk tar, sier Amundsen.

Han viser til at også den forrige noteringsboomen på Oslo Børs i årene før finanskrisen i 2008–2009 var preget av en veldig stor tilflyt av nye selskaper i en tidlig utviklingsfase, særlig innen oljeservice.

– Da er det jo ekstra spennende å se at det nå noteres så mange selskaper innen fornybar energi, og at Oslo Børs dermed klarer å opprettholde posisjonen som en global energibørs. Denne utviklingen var ingen selvfølge for noen år siden, og her har vi jobbet aktivt mot selskaper, investorer og meglerhusene, sier Amundsen.

Børsboomen fortsetter
Publisert: