Marius Varner vitnet i retten: – Pengene rant ut
Varner-sjefen redegjorde for sitt forhold til Frode Eilertsen, Pioner og netthandelsdrømmen som brast i retten tirsdag.

Tvisten mellom klesimperiet Varner og gründerselskapet Pioner fortsatte sin fjerde dag i retten tirsdag, til tross for gjentatte forsøk fra tingrettsdommer Kim Heger på å få partene til å forhandle om forlik.
Tirsdag inntok blant andre daglig leder Marius Varner vitneboksen, for å fortelle om hans opplevelser fra oppstarten og den feilslåtte gjennomføringen av netthandelsprosjektet med Pioner.
Varner redegjorde blant annet for hvorfor de godtok flere utsettelser av netthandelsplattformens ferdigstillelse, uten å true om å heve avtalen eller trekke tilbake støtten til Frode Eilertsen og Pioner.
Varners finansdirektør: – Ble aldri tatt opp å kjøpe Boozt
Høysesong i september
Blant annet forklarte han hvordan det for Varner var aller viktigst å ha noe klart i september, høysesong for klesbransjen, og derfor ikke var like kritisk å avbryte samarbeidet i juni eller juli, da forsinkelsene først materialiserte seg.
– Juni i seg selv er ikke helt avgjørende forretningsmessig. Og vi tar forretningsmessige beslutninger når vi får sånne beskjeder. Det var ikke noe vi likte å høre, men vi kunne leve med det, sa Varner om de første meldingene om at prosjektet måtte forskyves, som kom allerede i februar 2019.
– Men august og inn i september kommer det rene høstvarer, så fra september er de viktigste månedene på høsten.
Klesimperiet Varner i retten: Krangler om tidsrammen for «Festung Skandinavia»
Siktet mot lønningsdag i Sverige
Varner forklarte at Dressmann og Cubus står for 70 prosent av Varners omsetning, og dermed også inntjeningen, og at de to kjedene er de mest avgjørende, forretningsmessig, å passe på.
Varners advokat Eirik Raanes, som stilte de første spørsmålene til Marius Varner, ville høre hvorfor de aksepterte en utsettelse til 10. september for utrulling av en netthandelsløsning for disse kjedene.
– Dressmann er veldig store i Sverige – de er store overalt, men markedsledende i Sverige – og der er det slik at mot månedsskiftet så kommer det to lønningsdager, den 25. og 27. Det er lønningsdager i Sverige, og da er det veldig store omsetningsdager. Så for oss er det helt avgjørende at Dressmann senest var oppe slik at vi kunne få med oss den viktige helgen, som er av de viktigere datoene i det svenske markedet, sa Varner.
Ingen skarpe e-poster
Pioners side, og dessuten tingrettsdommeren, har etterlyst spor av at Varner varslet Pioner om at de ikke var fornøyd med utviklingen før det hele havarerte i november, og Varner fikk her muligheten til å forklare, via spørsmål fra advokat Raanes.
– Men du har ikke sendt noen skarpe e-poster til Eilertsen om dette, spurte Raanes.
– Nei, vi har ikke det, og det skyldes min og vår lederstil. Vi er ikke laget sånn at vi skriver skarpe beskjeder til hverandre. Det ligger ikke i naturen vår eller måten å tenke på, sa Varner.
– Det er viktig å si at Eilertsen kontinuerlig overbeviste meg og flere om at det var full kontroll og ingenting å bekymre seg for. Han sørget for at vi hadde tillit og tro om at dette skulle løse seg.
Gikk av som konserndirektør
Men da sommeren begynte å gå mot hell, begynte også tilliten til Pioner og Eilertsen å svikte, kunne Varner fortelle.
– Man kommer til et punkt hvor det går fra tillit til at man får det motsatte, og det skjedde i løpet av august, i løpet av lanseringen av Urban. Da forsto vi at denne løsningen var ikke i nærheten av brukbar.
– Da ble man ekstremt skuffet og følte at den tilliten man hadde gitt ble misbrukt så til de grader. Så da mistet vi tilliten til Eilertsens rolle som konserndirektør i Varner. Det kunne ikke fortsette, sa Marius Varner.
På dette tidspunktet, i 2019, ble Varner og Eilertsen enige om at han skulle fratre stillingen som konserndirektør. Samtidig kom de frem til å kommunisere dette utad som helt udramatisk, for å beholde roen i selskapene og prosjektet.
Dermed er det også få spor i dokumentasjonen på at det var gnisninger. Varner fikk i retten spørsmål om han noen gang varslet Frode Eilertsen om at tilliten var borte, da Eilertsen nå skulle gå av som konserndirektør.
– Det var ikke nødvendig. Jeg tror han oppfattet det klart selv. Tema var å jobbe fremover med løsningen og få løsningen på plass, så da vinklet vi det som fornuftig å skille lag på denne måten, og ikke ha den doble rollen og de komplikasjonene det medførte i den fasen. Det var basert på at vi fortsatt skulle jobbe sammen fremover, på en så positiv måte som mulig, så det var ikke noe poeng å gjøre det mer negativt enn nødvendig.
Det stod i denne perioden svært mye på spill, poengterte Varner.
– Vi hadde satt på vent utviklingen av en løsning i ett og halvt år, i en fase hvor markedet var i sterk endring og vi var litt bakpå. Det stod enormt mye på spill, så det var dramatisk. I tillegg rant pengene ut, det kostet mange millioner kroner i måneden.
Var klar for testing i juli
Også brødrene Nikolai og Pedro Fasting vitnet tirsdag. Fasting-brødrene har hatt sentrale roller i Pioner sammen med Frode Eilertsen, og underbygget onsdag Eilertsens vitnemål om at utviklingen av en netthandelsplattform for Varner var et langsiktig prosjekt som skulle gjennomføres i tett samarbeid med klesgiganten.
– Det var ingen som skyldte på hverandre om noe var feil, det er noe man har begynt med senere. Det var våre problemer og våre løsninger, vi var sammen om det, sa Nikolai Fasting tidligere på dagen.
Underveis i saken har det også vært et spørsmål om hvor klar løsningen egentlig var sommeren 2019. Mens det riktig nok kom flere utsettelser underveis i 2019, har Varners side også brukt tid på å vise til at Pioner har omtalt løsningen som ferdig på rekordtid, og med det villedet Varner.
Under sitt vitnemål viste Nikolai Fasting til at første fase av netthandelsløsningen faktisk fungerte allerede den sommeren.
I juli 2019 ble løsningen testet av Varner-folk, forklarte Fasting, som viste til at alt ble testet helt frem til varene var i handlekurven og klar til å betales for. Det eneste som ikke ble testet var selve kjøpsknappen, fordi varene da ville blitt plukket fra lageret og sendt til testerne.