Ny rekordverdi for Oljefondet

Oljefondet har lagt coronakrisen bak seg og passert rekordverdien fra februar. Torsdag var fondets verdi oppe i over 10.880 milliarder kroner.

Oljefondets verdi torsdag ettermiddag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Oppgangen kommer blant annet etter en svekkelse av kronen. En svakere krone gjør at fondets kroneverdi øker.

Verdien av fondet svinger i takt med valutakurser og verdens aksjemarkeder, og kan variere svært mye fra dag til dag.

I februar passerte Oljefondets verdi for første gang 10.800 milliarder kroner. Men i mars kom coronakrisen og ga en skikkelig smell i markedene.

Tumultene i markedene førte også til en skikkelig berg- og dalbane for Oljefondet:

  • På det verste i mars var fondets verdi nede i om lag 9.300 milliarder kroner, etter børsfall over hele verden
  • To dager etter dette hadde fondets verdi steget til 10.500 milliarder, etter dramatiske valutabevegelser som sendte kronen til sine svakeste nivåer noensinne

Mye stimulanse

Siden den tid har coronakrisen herjet mange økonomier, mens en rekke sentralbanker har kuttet renten og mange land har brukt enorme summer på å holde oppe aktiviteten i økonomiene og unngå en total krise.

Denne stimulansen har bidratt til å holde aksjemarkedene oppe, og til at Oljefondet stort sett har holdt seg over 10.000 milliarder kroner. Nå har altså den svake kronen og stigende børser bidratt til å løfte fondet til ny rekordverdi.

Torsdag passerte fondet nivået fra februar med god margin da det dundret opp over 10.880 milliarder kroner.

Tangens første rapport

Tidligere torsdag la Oljefondet frem tall for årets tredje kvartal, som viste en avkastning på 4,3 prosent, tilsvarende 412 milliarder kroner.

Fondet hadde negativ avkastning i første halvår, men ved slutten av tredje kvartal hadde det tatt igjen det tapte etter coronakrisen. Per utgangen av september hadde fondet en samlet positiv avkastning på 224 milliarder kroner i år.

– Finansmarkedene var fortsatt preget av usikkerhet knyttet til coronaviruset. Likevel ga aksjemarkedene god avkastning i kvartalet. Særlig var oppgangen drevet av amerikanske teknologiselskaper, sa Oljefondet-sjef Nicolai Tangen i en uttalelse torsdag.

Publisert: