Fjordkraft har mistet 25.000 strømkunder etter Forbrukerrådet-smekk

Fjordkraft leverte negativ kundevekst for andre kvartal på rad. Sjefen vedgår at kritikken fra Forbrukerrådet har hatt negativ effekt, men tror ikke den er så stor.

NY NEDTUR: Men Fjordkraft-sjef Rolf Barmen tror de fleste kundene fortsatt vil være hos strømselskapet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Fjordkraft-konsernets strømleveranser til privatkunder falt med 19.150 i fjerde kvartal, ifølge en børsmelding fra selskapet fredag morgen.

Norges største strømleverandør har vært i hardt vær etter at Forbrukerrådet anklaget selskapet og 28 andre konkurrenter for systematisk prisjuks i oktober i fjor.

Allerede i fjerde kvartal forsvant nesten 6.000 kunder i netto, det største fallet siden børsnoteringen i 2018.

Etter en ny skrell i første kvartal 2021 har Fjordkraft dermed mistet over 25.000 kunder i det såkalte «Consumer»-segmentet det siste halvåret. Aksjen falt 3,07 fredag.

– Har dere mistet kundenes tillit?

– Tallene vi rapporterer i dag er for Fjordkraft-konsernet samlet. Det gjelder altså flere merkevarer som ikke har vært utsatt for kritikk fra Forbrukerrådet. Størstedelen av kundenedgangen er knyttet til konvertering av kunder og terminering av Eidsiva Marked-merkevaren, sier Fjordkraft-sjef Rolf Barmen til E24.

Han tror kritikken fra Forbrukerrådet har hatt «noe effekt» for Fjordkraft-merkevaren.

– Men vi tror ikke den er så stor. Det har kommet noen tøffe påstander som vi hele tiden har vært tydelige på at vi ikke kjenner oss igjen i, sier Barmen.

– Når det er sagt, så er det er en kontinuerlig oppgave å være lydhøre overfor kunder og jobbe med tilfredshet. Vi er så heldige å ha et fantastisk godt kundesenter som våre kunder generelt gir svært gode tilbakemeldinger.

Les også

Kundeskrell etter jukseanklager: Fjordkraft skylder på corona

Viser til engangseffekter

I fjor sommer la Fjordkraft 1,4 milliarder kroner på bordet for de to strømleverandørene Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Energi.

I en børsmelding torsdag forklarer Fjordkraft at i overkant av halvparten av kundereduksjonen i første kvartal skyldes «engangseffekter» knyttet til denne transaksjonen.

– Det har etter 1.januar ikke vært salg i Eidsiva-merkevaren, som følge av at kundedatabasen skulle konverteres i mars til Fjordkraft-databasen, med andre ord har det ikke vært påfyll av nye kunder. Effekten er ikke uventet, men den har blitt større enn forventet, sier Barmen.

Les også

Strømaktør om prisjuksbeskyldninger: – Spekulerer i at strømkunder ikke forstår markedet

– Å selge til kunder i Eidsiva-merkevaren, som etter kort tid ville oppleve at de i stedet ble Fjordkraft-kunder, var ikke hensiktsmessig, legger han til.

Nedgangen i strømleveranser knyttet spesifikt til merkevarene Fjordkraft og TrøndelagKraft var rundt 6.400, ifølge selskapet.

Totalt hadde Fjordkraft strømleveranser til 736.154 privatkunder i «Consumer»-segmentet i første kvartal.

I børsmeldingen beskriver Barmen «et tøft første kvartal med tanke på markedsdynamikk, Covid 19 og mediaoppmerksomhet».

Les også

Når Fjordkraft synes en normal vinter er krevende, er det noe som skurrer

Fjordkraft baserer seg i stor grad på oppsøkende salg fra stands i byer og tettsteder, en salgsmetode som har vært vrien å gjennomføre under pandemien.

«Markedsdynamikken i et «høyprissentiment» er at kundeavgangen øker, men normalt klarer vi å vinne nye kunder gjennom våre fysiske distribusjonskanaler. I Q1 har imidlertid store deler av vårt fysiske distribusjonsapparat vært stengt ned på grunn av Covid 19», skriver Barmen i meldingen.

Kursgraf

Lavere mobilvekst

Mens det butter for strømsalget, viser også satsingen på mobiltelefoni tegn på svakhet.

Fjordkraft selger mobilabonnement til egne strømkunder under merkevarene Fjordkraft Mobil og nylig oppkjøpte GE Mobil.

I første kvartal økte antall abonnenter samlet med 2.280, mot en vekst på hele 10.000 på samme tid i fjor for Fjordkraft Mobil alene.

– Begynner dere å nærme dere en grense for hvor mange strømkunder som også vil bli mobilkunder, eller ser dere muligheter for ytterligere vekst?

– Vi ser absolutt muligheten for ytterligere vekst, men vi var tydelig på kapitalmarkedsdagen i februar om at hovedfokuset vårt knyttet til mobil i 2021 er å skape lønnsomhet ut av dette forretningsområdet, sier Barmen.

Telekomekspert Morten Evjen i konsulentselskapet Telehjelpen påpeker på Twitter at Fjordkrafts mobilkunder er verdt i overkant av 200 millioner basert på prisen Ice betalte for Komplett Mobil.

– Kan det være aktuelt med et salg av mobilkundeporteføljen?

– Nei, sier Barmen.

Fjordkraft forventer å rapportere et justert driftsresultat på rundt 210 millioner kroner for første kvartal, ned fra 238 millioner i samme kvartal året før.

Det representerer en nedgang i justert driftsmargin fra 49 til 41 prosent.

Publisert: