Voice Norge har frivillig tilbakebetalt 20,9 millioner støttekroner
Selv om man ikke må er det flere bedrifter som har valgt å tilbakebetale kontantstøtten de fikk under pandemien: – Skal ikke si hva andre tenker eller hva de burde gjøre, sier Voice Norge-sjef Johnny Ottesen.

Gjennom pandemiåret 2020 opplevde kleskonsernet Voice Norge at de måtte stenge alle butikkene i 3,5 uker og måtte permittere 95 prosent av de ansatte. Til tross for dette tilbakebetale selskapet i juni i år de 20,9 millionene de fikk i krisestøtte i 2020.
– Da vi fikk støtten var pengene viktige for oss. Vi hadde en tøff vår og en tøff høst. Som følge av smitteverntiltakene ble mange av anledningene folk kjøper klær til borte. Når vi ser at pandemien forhåpentligvis går mot slutten så er det større trygghet og vi bestemte oss derfor for å tilbakebetale støtten, sier administrerende direktør Johnny Ottesen.
Han forteller videre at de var aktive i prosessen med å få opp støtteordningen, blant annet gjennom Virke.
Selv om også starten av 2021 var utfordrende med stengte butikker, bestemte Voice Norge seg for ikke å søke støtte i år:
– Vi har ikke søkt støtte i år fordi vi har klart å tilpasse virksomheten og skape lønnsom drift på tross av fallende omsetning.
Ottesen understreker at det ikke er omsetningen som reddet dem i 2020, men at tilpasninger på kostnadssiden har vært viktig for at det gikk så bra med dem.
– Synes du flere selskaper skal tilbakebetale som dere?
– Jeg skal ikke si hva andre tenker eller hva de burde gjøre, sier Ottesen.
Halvparten som fikk krisestøtte, gjorde det bedre i 2020 enn i 2019: – Har ingen positiv effekt for samfunnet
Ikke krav om tilbakebetaling
E24 har gjennom en rekke saker skrevet om hvordan det har gått med bedrifter som har fått kontantstøtte og levert årsregnskap for 2020. Deriblant kritikk fra ulike hold om at ordningen burde vært endret og at støtten ble gitt ut betingelsesløst.
Næringsminister Iselin Nybø (V) har flere ganger sagt at ordningen ikke er perfekt, men at departementet har gjort flere endringer i ordningen siden de fikk ansvar for kontantstøtten i september.
Selv om det har gått bra med mange av bedriftene i fjor, så er det ikke et krav at støttepengene skal tilbakebetales.
Flere selskaper har likevel valgt å gjøre dette – frivillig.
– Naturlig at vi tilbakebetalte
Utelivsbransjen har vært hardt rammet av nedstenging, likevel besluttet Hansa Borg Bryggerier å betale tilbake støtten de fikk i starten av pandemien.
Daglig leder Lars Nicolai Giil sier at 35 prosent av bryggeriets omsetning normalt sett har vært innenfor utelivsbransjen.
– Vi har valgt å tilbakebetale støtten vi fikk for april. Vi hadde rett på støtten, men etter hvert som resultatet i 2020 så ut til å bli bra bestemte vi oss for å betale tilbake. Det var derfor naturlig at vi tilbakebetalte, sier Giil.
Støttebeløpet var på 430.000 kroner, og ble ifølge Giil tilbakebetalt i starten av 2021.
Opposisjonen presser Nybø om kontantstøtte-lobby
Han forteller at noe av årsaken til at det gikk så bra med bryggeriet var at de gjorde det sterkere i dagligvarebransjen enn normalt:
– Dette er mye fordi forbrukerne flyttet seg fra uteliv til dagligvare, at flere ferierte i Norge og på grunn av stengte grenser.
Trenden for 2020 ser de fortsatt i år, og opplever også nå at utelivet begynner å ta seg opp igjen:
– Både i mai og juni ser vi tydelige tegn på at man nærmer seg normalen. Vi skal være med å bringe utelivet tilbake, sier han.
Et moralsk valg
Konsernsjef Geir Guthus i Bauda, som er Norges største forhandlingskjede av Toyota og Lexus, forteller at seks av deres syv selskaper søkte kompensasjon i fjor og fikk til sammen 7 millioner kroner. Disse støttekronene er nå tilbakebetalt:
– Inntjeningen siste halvår i 2020 var veldig god. Da var vårt styre klar på at ordningen var ment for dem som hadde store utfordringer i driften – det hadde ikke vi hatt. Da synes vi det var riktig å tilbakebetale, sier Guthus.
– Det er noe moralsk oppi her – ordningen fra myndighetene var ment for bedriftene som virkelig trenger dem, fortsetter han.
Da de først søkte, kvalifiserte bedriftene til støtte.
– Da corona traff oss var vi berørt som mange andre, og vi var usikre på hvordan det skulle gå. Bilbransjen har i det store og hele kommet godt ut av situasjonen. Mange har valgt å oppgradere bilparken sin – det har også våre kunder gjort, sier konsernsjefen.
Han er tydelig på at han ikke vil mene noe om hvorvidt andre bedrifter burde tilbakebetale støtten de har fått.
Tusener gikk med overskudd uten kontantstøtte: Virke og NHO vil ikke be bedriftene gi pengene tilbake
Endte med tilbakebetaling
Interiørbutikken Upstairs kom også bedre ut av pandemien enn ventet, og daglig leder Bengt Bårdsen sier de er i en prosess med å tilbakebetale de i underkant av 600.000 kronene de fikk.
– Da pengene kom gjorde det at vi kunne holde oppe butikkene og ha folk på jobb. Det løsnet fra sommeren av, og vi vurderte allerede i januar om vi skulle beholde pengene eller ikke. Så kom ny nedstenging og vi måtte se hvordan ting ble, men fredag bestemte jeg at vi skulle betale tilbake, sier Bårdsen.
Sjefen sier han mandag meldte inn til Skatteetaten at de ville tilbakebetale.
– Hver enkelt bedrift må selv vurdere tilbakebetaling. Vi kunne sikkert beholdt pengene, men valgte ikke å gjøre det.
Bedriften har også omtalt tilbakebetalingen i et innlegg på sin Facebook-side: