Den tyske forbundskansler Angela Merkels åpning av konferansen i Davos i morgen blir hennes første store tale i 2012. Den tidligere næringsministeren er spent på hva hun sier om arbeidet i eurosonen akkurat nå.

Brende sitter i midt inne i kongressentret som fra i morgen vil huse 2600 ledere innen politikk, økonomi og det sivile samfunn fra hele verden. Han er tilbake i manesjen som en av direktørene i toppledelsen i World Economic Forum etter et opphold hjemme i Norge som generalsekretær i Norges Røde Kors.

- Vi merker at skuffelsen har spredt seg blant våre partnere i næringslivet, som inkluderer de største flernasjonale selskapene i verden. De reagerer på at løsningen av gjeldskrisen i Europa tar så lang tid fordi arbeidet med reformer går tregt, sier Brende.

Innspurt

Telefonen hans vibrerer mens håndverkere og horder av vakter og midlertidig ansatte farer forbi inne i sentret. Utenfor faller enda mer snø over alpebyen Davos.

— Det blir helt avgjørende for Europa at man i de nærmeste månedene blir enige om tiltakene som gir en pakkeløsning og som peker fremover og som blir fulgt opp av landene selv, sier Brende.

– Vil du si at verden har lært lite av krisen i 2008-2009?

— Europa står i hvert fall overfor en korsvei. De må gjenskape tilliten til eurosonen. I World Economic Forum hadde vi nok forventet oss et helt annet trykk på endringer etter finanskrisen, ikke bare i Europa, men også i organiseringen av det internasjonale samfunn. I WEFs ferske rapport om globale risikofaktorer har vi pekt på at verdensøkonomien egentlig trenger en nettoøkning på 600 millioner nye jobber i tiåret foran oss. I stedet ser vi nå tendenser i en rekke land til nasjonalisme, økende tro på handelshindringer og gjennomslag for enkle, populistiske løsninger, sier Brende.

Den tidligere miljøvern- og næringsministeren i den siste Bondevik-regjeringen nevnes ofte som en mulig statsråd hvis Høyre igjen får regjeringsmakt i Norge. Han vil ikke snakke om norsk politikk, men desto mer om stormønstringen av statsledere, regjeringssjefer og milliardærer.

Røde Kors

– Hvorfor sluttet du i Norges Røde Kors?

– Jeg fikk en telefon fra grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab. Vi snakket om nye prosjekter og ansvaret for kontaktene med blant annet ledere fra politikkens verden og det sivile samfunn. Det endte med at jeg dro tilbake til Sveits.

For meg står World Economic Forum i en enestående posisjon til å drive den internasjonale debatten fremover og formidle kontakter mellom toppsjiktet i internasjonale næringsliv med både politikere og det sivile samfunnet, noe som må til for å erstatte utdaterte modeller som Bretton Woods-avtalen, sier Brende.