Kryptokrasj – men fortvil ikke

Web3. Desperasjonen er forståelig, men det finnes et liv gjennom syklusen av hype.

  • Sophia Adampour
Publisert: Publisert:

Det er ikke ofte jeg logger inn på Linkedin, ettersom det ikke er der NFT-folk mingler. Tiden går for det meste i utallige timer på Discord, Twitter og Telegram.

På disse plattformene møter man skapere fra alle verdenskanter som sitter på solid erfaring innenfor blokkjedeteknologi.

De prater ikke bare om NFTer, men eier også mer enn et par av dem. De skriver ikke kun om det uendelige potensialet i Web3, men etablerer bedrifter og bidrar aktivt i selskap som bygges rundt teknologien.

Uansett, jeg logget meg på LinkedIn tidligere denne uken for en rask oppdatering på hvordan ståa var. Jeg ble positivt overrasket for innholdet knyttet til Web3 er langt mer givende enn for bare noen måneder siden.

Viktige diskusjoner og fremragende innovasjon deles, og det er oppdateringer fra ukentlige konferanser som har krypto, NFT og metaverset på agendaen i storbyer som London, Berlin, Paris og Austin.

Da jeg endelig tok motet til meg og åpnet en skremmende full innboks på LinkedIn, lød en av meldingene slik:

«(…) Tenkte det var fornuftig å høre med deg.

Opplever du NFT-markedet som fortsatt like aktivt som for noen måneder siden?

Om du fortsatt har tro på NFT og om folk fortsatt kjøper dem i nye prosjekter?

Jeg håper bare vi ikke er for sent ute og at hypen er over (…)»

Denne meldingen var vond å lese, men desperasjonen er forståelig.

Vi befinner oss nemlig i en ny boble hvor mange krypto- og NFT-prosjekter vil gå til 0 i likhet med mange av storsatsingene under dotcom-boblen fra slutten av 90-tallet.

Det har vært en tydelig eufori rundt investeringer i NFTer og kryptovaluta. Denne euforien kan minne om grådighet ettersom mange faller i den samme fellen og tror at det er raske penger å tjene, uten å ta høyde for at en nærstående korreksjon er uunngåelig.

Det finnes faktisk et eget Bitcoin-barometer med ‘ekstrem grådighet’ og ‘ekstrem frykt’ som målenheter på hver sin ende, med en indeks som går fra 0 til 100.

Dette barometeret er basert på analyser av det generelle markeds-sentimentet. Pilen har den siste tiden peket mot ‘ekstrem frykt’ – noe som gjenspeiler bevegelsene i markedet etter rekordhøye inflasjonstall over hele verden.

Avsenderen av LinkedIn-meldingen er altså ikke alene om bekymringene sine.

Det barometeret derimot ikke viser, er at det ikke nødvendigvis er under hype man får skapt de beste prosjektene. Tvert imot kan det da muligens alt være for sent.

Det er de som fortsetter å bygge etter hypen som vil komme best ut av neste syklus – slik som for eksempel Kaupang, en startup fra 2017 som fortsatte å utvikle kryptoselskapet sitt gjennom nedgangstider og som i 2020 ble solgt for flere titalls millioner kroner.

Det er enkelt å forkaste all innovasjon kryptovaluta har skapt uten videre, spesielt dersom man har vært vitne til teknologibobler før. 

Men mange glemmer at viktige løsninger også ble skapt under tidligere internettbobler – som nettleseren du bruker til å lese denne spalten akkurat nå.

Det blir derfor spennende å følge med på utfallet av de mange krypto – konferansene man leser om på LinkedIn og all innovasjonen de fostrer. 

Den klare økningen i antallet kryptoteknologirelaterte stillinger som utlyses på LinkedIn, vitner om at blokkjedeteknologiens fremmarsj ikke har latt seg stanse. 

Den stigende trenden vil bli enda klarere så fort man får etablert en bredere kunnskapsforståelse, og økt brukervennlighet for teknologien, regulert av klare retningslinjer. 

Det blir ikke altfor lenge til.

PS: I denne spalten bruker jeg noen rare ord som er ukjent for mange: Web3? NFT? Metaverse? Blokkjedeteknologi? Følg med på denne spalten fremover, så skal vi gå gjennom alle begrepene!

Vil du lese flere kronikker av E24s spaltister? Her finner du alle

Publisert: