– Renten vil være totalt overskyggende
Torsdag får vi svar på hvor mye Norges Bank setter opp styringsrenten. Sjeføkonomer er usikre på om sentralbanken kommer med enkelt eller dobbelt rentehopp.
– Vi venter at Norges Bank setter opp renten med 0,25 prosentpoeng, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.
På sankthansaften, torsdag 23. juni, kommer Norges Bank med rentebeslutning og sin pengepolitiske rapport.
Normal praksis for Norges Bank er å heve renten med 0,25 prosentpoeng, men etter høy prisvekst i mai er det nå flere som tror at sentralbanken vil går for en dobbelt renteheving, altså at de hever den med 0,5 prosentpoeng.
Prisene var totalt 5,7 prosent høyere i mai enn under samme måned i fjor, viser tall fra SSB.
Kjerneinflasjonen (prisstigningen utenom strøm og avgiftsendringer) steg samtidig til 3,4 prosent. Det er sistnevnte Norges Bank ser på når de skal sette renten.
– Det at flere mener det kan komme en dobbel renteheving, eller til og med en trippel, illustrerer at usikkerheten og utfallsrommet er større enn på lenge. Norsk økonomi er stram og det er vekst i inflasjonen, så det er ikke uten grunn at noen mener at Norges Bank må gå fortere frem, sier Jullum.
Tror på dobbelt rentehopp
Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, tror på sin side at styringsrenten settes opp med 0,5 prosentpoeng torsdag.
– Arbeidsmarkedet er strammere enn man hadde trodd, prisveksten er høy, og det er fare for at den stiger videre og holder seg høyere enn det Norges Bank regnet med på forhånd.
– Av de faktorene som påvirker renteprognosene, så trekker alle opp. Når alt overrasker på oversiden av det som var ventet, så kan de sette opp renten først som sist, legger hun til.
Trebarnsmor om varslet rentehopp: – Et sjokk
Due-Andresen nevner også at siste rapport fra Regionalt nettverk viste at bedriftene melder om høyere kostnader enn ventet, samtidig som de frykter det vil bli verre fremover. Som resultat av dette, må de sette prisene opp for å kompensere for kostnadsveksten.
Dette tror hun også kan få sentralbanken til å heve renten med 0,5 prosentpoeng.
– Hvis vi ikke får en heving på 0,5 prosent nå i juni, tror jeg vi får se det i september, sier sjeføkonomen.
Styringsrenten ligger i dag på 0,75 prosentpoeng.
– Ikke like dramatisk som i USA
Onsdag hevet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) renten med 0,75 prosentpoeng, det største rentehoppet siden 1994.
Sentralbanken i USA strammer inn for å dempe oppgangen i økonomien, for på den måten å dempe prisveksten.
Den siste målingen viste en årlig prisvekst på 8,6 prosent, som er langt over inflasjonsmålet på to prosent. Kjerneinflasjonen lå på 6 prosent i mai.
Styremedlem i USAs sentralbank støtter nytt stort rentehopp
Frank Jullum tror ikke at Norges Bank kommer til å følge etter Fed og heve renten med 0,75 prosentpoeng.
– Prisveksten i Norge er ikke like dramatisk som i USA. Inflasjonsforventningene er på vei oppover her hjemme, men er langt unna like høy som i USA. Norges Bank har derfor ikke samme behov for å gå like aggressivt til verks, sier han.
– Det blir like interessant å se hva de sier på pressekonferansen i etterkant av rentemøtet og i pengepolitisk rapport om utsiktene fremover.
Før neste rentemøte i august vil det komme to nye inflasjonstall fra SSB. Jullum tror sentralbanken vil se an hvordan en heving på 0,25 prosentpoeng biter på økonomien, før de tar en avgjørelse rundt neste rentemøte.
Sparebank 1 mener Norges Bank bør følge Fed
Samtidig peker sjeføkonomen også på at det er vanskelig å gjette på hvordan sentralbankene vurderer risikobilder fremover.
– På kort sikt har usikkerhetene økt. I og med at inflasjonen er på vei oppover og økonomien generelt er veldig stram, kombinert med at rentene er under normale nivåer, kan det hende de sier det vil være nødvendig å sette opp rentene raskere enn ventet, sier han.
Effekt utover høsten og vinteren
Kari Due-Andresen tror at Norges Bank justerer rentebanen noe i den kommende rapporten.
– Den forrige rentebanen la opp til en topp på 2,5 prosent. Nå tror vi at styringsrenten skal opp mot tre prosent, sier hun.
– Vi tipper at man ser tre prosent allerede i første halvdel av neste år, legger hun til.
En slik økning i styringsrenten kommer til å bremse konsum og boligmarkedet. Due-Andresen sier at tilpasninger i boligmarkedet vil komme når rentene begynner å bite godt i økonomien.
– Utover høsten og vinteren vil vi nok se at renteøkningene slår inn for fult på boligmarkedet, sier hun.
Britiske inflasjonstall
Prisvekst og renter vil være det store å følge med på den kommende uken.
– Her hjemme vil renten være totalt overskyggende, sier Due-Andresen.
Hun nevner likevel konsumprisindeksen fra Storbritannia som kommer på onsdag som noe annet man bør merke seg.
Britisk inflasjon steg til det høyeste på 40 år i mai.
– Dersom prisveksten overrasker igjen, så blir frykten i markedene større, og renten må sannsynlig vis heves raskere, sier hun.
Storbritannia hever renten for femte gang på rad
Utenom rentebeskjeden fra Norges Bank, peker Jullum i Danske Bank på de foreløpige PMI-tallene som spesielt interessante å legge merke til.
PMI står for «purchasing managers index», innkjøpssjefsindeks på norsk, og sier noe om hvorvidt innkjøpssjefer i bedrifter forventer økt eller dempet aktivitet den neste måneden.
Torsdag kommer det foreløpige PMI-tall for Japan, Frankrike, Tyskland, EMU, Storbritannia og USA i juni.
– Man er veldig opptatt av leveringstiden og prices paid. Leveringstiden er en god indikator på om det fremdeles er større problemer i forsyningskjedene, sier han.