Regjeringen vurderer strømtiltak i krypto-mining: – Vanskelig å forsvare den omfattende bruken

I Sverige ønsker finanstilsynet forbud mot den mest energikrevende utvinningen av kryptovaluta. Norge følger nøye med - og vurderer også tiltak.

ØKENDE TILSTEDEVÆRELSE: Datasentre som utvinner kryptovaluta ser i økende grad til Norden, der tilgangen på fornybar strøm er god. Snart kan de bli møtt med nye tiltak.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kommunal- og moderniseringsminister Bjørn Arild Gram (Sp) ser nå på hva som kan gjøres for å løse utfordringen med den høye strømbruken som går med ved utvinning av kryptovaluta.

Ved utvinning av nye bitcoin, såkalt mining, brukes nemlig betydelige mengder elektrisk strøm (se faktaboks nede i saken).

– Jeg er opptatt av at norsk fornybar kraft brukes på en måte som skaper verdier for samfunnet, bidrar aktivt til det grønne skiftet og hjelper oss med å nå Norges klimamål. Utvinning av kryptovaluta er i de fleste tilfeller meget energikrevende, skriver han i en e-post til E24.

Til Euronews, som først omtalte saken, uttalte ministeren følgende:

– Selv om kryptomining og dens underliggende teknologi kan gi noen mulige fordeler i det lange løp, er det vanskelig å forsvare den omfattende bruken av fornybar energi i dag.

Voksenpoeng-podcasten: Hvordan lager man en bitcoin?

Svenskene ønsker nei

Tidligere denne måneden oppfordret det svenske finanstilsynet EU om å forby den mest energikrevende typen av kryptomining (proof of work) for å bidra til å nå klimamålene.

Tilsynet påpekte også den økende tilstedeværelse av kryptominere i Norden på grunn av tilgangen til fornybar energi, og at flere ser hitover etter forbudet i Kina.

– Vurderer Norge forbud mot utvinning av kryptovaluta?

– Vi ser på ulike virkemidler for å adressere denne utfordringen, men det er for tidlig å si noe konkret om eventuelle tiltak. Vi følger også tett med på utviklingen i våre naboland og i Europa, svarer ministeren.

Kommunal- og moderniseringsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vurderer tiltak mot strømbruken som går med ved utvinning av kryptovaluta.
Les også

Vurderer du å ansette kryptoeksperter? Dette er hodejegernes beste tips

– Utpreget spekulasjonsobjekt

Utvinningen av bitcoin, den såkalte miningen, skjer ved bruk av kraftige datamaskiner over hele verden som krever enorme mengder energi.

Minere belønnes med bitcoin for å løse avanserte matematiske oppgaver. Over hele verden står datamaskiner dedikert til dette på døgnet rundt og trekker strøm.

Totalt anslås det at den globale utvinningen av bitcoin nå bruker 116 terawattimer (TWh) i året, viser beregninger fra Cambridge University. Til sammenligning var hele det norske strømforbruket på 133 TWh i fjor, ifølge Statnett.

Mens vanlige husholdninger, mange bedrifter og offentlig sektor betaler en elavgift for 16,69 øre per kilowattime (som skal kuttes til 15,41 øre i 2022), har industrien en redusert elavgift på rundt 0,55 øre per kilowattime.

Denne gjelder også for datasentre som krever store mengder strøm for å utvinne kryptovaluta.

Før valget varslet SV, Sp og Ap at de vil fjerne denne subsidieringen.

– Å bruke vår rene, norske kraft til et utpreget spekulasjonsobjekt som kryptovaluta er ikke det vil skal prioritere, sa Aps Espen Barth Eide i september.

IKT-Norge har også påpekt at det ikke burde være opp til politikerne å gi ulike rammebetingelser til datasentre ut fra hva de driver med.

Kryptogründer Kjetil Hove Pettersen fryktet tidligere i høst at en fjerning av subsidieringen vil være helt ødeleggende for datasenterindustrien og incentivene for at utenlandsk kapital kommer til Norge.

Publisert: