– Havner fort i en «bukken og havresekken»-situasjon

Å både styre en klients konto og betale regninger til eget firma, er etisk krevende, sier leder i Advokatforeningen.

Advokatfirmaet Hammervoll Pinds kontorer i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I «Millionfullmaktene» skrev E24 mandag om advokat John Hammervoll som siden 2016 har overført rundt 6,8 millioner kroner til eget advokatfirma og en tidligere eiendomsmegler, ved hjelp av fullmakter. Pengene kom fra en kvinne i 90-årene.

Hammervoll er nå siktet for grov økonomisk utroskap, men avviser å ha gjort noe galt. Saken er på et tidlig stadium i etterforskningen.

Les hele svaret fra Hammervolls forsvarer her.

Advokaten har hatt tilgang til kvinnens konto og betalte selv flere millioner kroner til Hammervoll Pind som han er partner i.

Ifølge leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, er det å disponere konto og betale regninger til eget firma en ekstra krevende rolle for advokater.

E24 har spurt John Hammervoll om han ønsker å uttale seg i denne saken. Hammervoll viser til forsvarer Anders Brosveet som ikke har hatt anledning til å kommentere.

Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas.

Wessel-Aas uttaler seg til E24 på generelt grunnlag.

– Det er klart at selv om det er avtalefrihet også her, havner man fort i en bukken og havresekken-situasjon. Det er en etisk utfordring, uansett hva som er avtalt med klienten.

Les også

Gransket seg selv etter millionoverføringer fra kvinne i 90-årene – fortsatte faktureringen

Samtykket til suspensjon av bevilling

John Hammervoll har tatt permisjon fra Hammervoll Pind. Han har samtykket til at advokatbevillingen suspenderes «inntil han er sjekket ut av saken», ifølge forsvarer Anders Brosveet.

Politietterforskningen vil pågå utover høsten.

– Vi ser på det som en alvorlig sak, sier påtaleansvarlig Susie Bergstrand ved Oslo politidistrikt til E24.

Strafferammen for grov økonomisk utroskap er på seks års fengsel.

Jon Wessel-Aas viser til at Advokatforeningen har ønsket et eget lovverk som skal gjøre det enklere å håndtere situasjoner der advokater begår lovbrudd.

– En eventuell straffedom mot en advokat for grov økonomisk utroskap overfor en klient, hører heldigvis til sjeldenhetene. Advokatforeningen har lenge ønsket en advokatlov som gjør at det kan reageres raskere og hardere overfor advokater som ikke gjør seg fortjent til den tillit advokatgjerningen er avhengig av.

Les også

Justisministeren må svare på spørsmål etter E24-sak

– Etisk ansvar

I et rettsmøte i Oslo tingrett 12. juni forklarte John Hammervoll seg om kontakten med kvinnen i 90-årene, etter å ha blitt fritatt fra taushetsplikten. E24 har fått opphevet referatforbudet slik at Hammervolls forklaring kan gjengis.

– Alle tjenestene som har blitt utført er noe jeg har blitt bedt om å gjøre av kvinnen. Og jeg har blitt bedt om å gjøre mer av henne også, uttalte han.

Politiet viste imidlertid til at kvinnen var diagnostisert med alzheimer og langtkommen kognitiv svikt før fullmaktene med Hammervoll ble underskrevet. Advokaten nekter for å ha kjent til diagnosen.

– Det antydes at vi skal kjenne til eller vite at hun var i en annen tilstand enn det vi faktisk gjorde. Jeg aner ikke hva bevisene for det skal være og jeg synes det er forferdelig å lese det, sa advokaten i rettsmøtet.

Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen sier at det er avgjørende at klienter fullt ut skjønner de problemstillingene en advokat skal hjelpe dem med. Ansvaret for det ligger hos advokaten.

– Det gjelder generelt et etisk ansvar for å sikre seg at klienten både forstår og samtykker til alle transaksjoner som advokaten foretar på klientens vegne.

Publisert: