Thomas Cook er konkurs. Alle Ving-reiser innstilles i dag.

Over 9000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper eid av Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Publisert Publisert

KONKURS: Reisegiganten Thomas Cook, eierne av norske Ving, er konkurs etter at et forsøk på å reise ny kapital til selskapet brøt sammen natt til mandag. Foto: Tim Goode / PA via AP / NTB scanpix

Litt over klokken 3.00 natt til mandag opplyste Thomas Cook på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Søndag kveld opplyste informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24 at 9156 nordmenn er på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

– 8685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i Middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, uttalte hun til NTB søndag kveld.

Er du berørt av konkursen? Tips Bergens Tidende her.

Ving: Ving Norge ikke konkurs

Ving Norge understreker at selskapet ikke automatisk er konkurs, selv om morselskapet Thomas Cook er det. Ving Norge er en egen juridisk enhet, påpeker selskapet.

– Vi må gjøre en egen vurdering av situasjonen i Norden, og det er det vi jobber med nå, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge mandag formiddag.

Ving Norge har innstilt alle charterfly mandag.

Drøyt 85.000 personer har booket reiser med Ving Norge det neste året.

Fra 1. oktober i år og frem til slutten av september neste år er det booket reiser for 85.345 personer. Av disse er det 74.532 charterturister og 10.813 som skal reise med rutefly.

Ving Norges planlagte pressekonferanse klokken 12 mandag er utsatt.

– Akkurat nå arbeider vi med å innhente all den informasjon vi kan. Samtidig er vår viktigste prioritert å hjelpe alle kundene våre, og først og fremst de som skal hjem i dag, forteller informasjonssjef Siri Røhr-Staff i en pressemelding.

Les også

Slik får du hjelp hvis du er rammet av Thomas Cook-konkursen

Kansellerer Norden-flyginger

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige.

Mandag har Vinggruppens flyselskap i Norden, Thomas Cook Airlines Scandinavia, besluttet å innstille alle flyginger i Norden.

– Vi beklager virkelig situasjonen og de ulemper dette gir kundene våre. Helt til det siste har vi forsøkt å sikre våre reisende, men har raskt innsett at dette ikke er mulig, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden på nettsiden.

Videre står det at de regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men at de foreløpig ikke kan svare på hvordan konkursen vil påvirke dem.

– Vi vil informere kundene våre så snart vi har ny informasjon.

Vings informasjonssjef Siri Røhr-Staff opplyser til VG mandag morgen at de avholder flere krisemøter, og at de prøver å få oversikt over situasjonen.

– Det vi jobber intenst med nå, er å få gitt informasjon til de kundene som har innreise og utreise i dag, alt annet får komme i neste rekke, sier Røhr-Staff.

Milliardsum

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

– I tett samarbeid med Ving har vi kontroll på hvor folk oppholder seg. Vi har konkursrutiner og beredskapsplaner knyttet til hendelser som dette, sier daglig leder Aki Viitala i Reisegarantifondet til NTB.

Thomas Cook har uttalt at de trenger 2,2 milliarder kroner, i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner fra forrige måned, for å unngå konkurs.

– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Publisert