Flere produsenter av dunprodukter skjerper kravene overfor sine leverandører etter avsløringene om

i Ungarn. Se klipp fra det svenske dokumentarprogrammet Kalla Fakta i dette innslaget på TV4-nyhetene.

Mandag bestemte den svenske butikkjeden Åhléns seg for å

dun— og fjærprodukter fra sine butikker inntil de med hundre prosents sikkerhet kan garantere at det ikke brukes dun fra levende fugler i disse produktene. Den norske kles- og fritidsutstyrprodusenten Bergans sier de ikke kan utelukke at den hårreisende praksisen forekommer hos deres dunprodusent i Kina.

Vil avlegge besøk

— Vi har alltid stilt krav om at dunet i våre produkter må komme som biprodukt fra matindustri, og ikke er ribbet fra levende dyr. Men dokumentasjonen vi har fått, anser vi ikke som god nok nå. Vi vil være helt, helt sikre på at dette kravet blir innfridd, sier Holden.

«Inntil vi fysisk står inne på fabrikken selv er det ikke noe som er hundre prosent sikkert.»
Line Skaane, Stormberg Bergans venter nå på ny dokumentasjon fra sine leverandører i Kina. Men de vil ikke stoppe der. - Vi besøker våre fabrikker tre ganger i året, og neste gang vi er på besøk vil vi også stikke innom dunprodusentene for en uanmeldt kontroll, sier Holden. Hele tekstilproduksjonen til Bergans foregår i Kina. Ifølge produktsjef Terje Holden er ribbing av levende dyr mer utbredt i Øst-Europa enn i Asia, men det er velkjent i bransjen at dette forekommer.

Skjerper rutinene

Også Stormberg har sin klesproduksjon i Kina, og dunet stammer fra lokale fabrikker der. Markedssjef Line Skaane sier hun føler seg veldig sikker på at leverandørene tilfredsstiller kravene, men at de også vil skjerpe sine rutiner fremover. - Vi har etiske retningslinjer for alt fra barnearbeid til dyremishandling. Nå har vi sendt forespørsel til produsentene våre i Kina for å få bekreftet at disse overholdes. Men det er klart at inntil vi fysisk står inne på fabrikken selv er det ikke noe som er hundre prosent sikkert, sier Skaane. Hun forteller at også Stormberg vil foreta uanmeldte kontroller av dunfabrikkene i fremtiden.

- Kan ikke garantere

Informasjonssjef Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen uttalte til Aftenposten.no mandag at man ofte ikke kan garantere at dun ikke kommer fra levende plukk. - Personlig mener jeg man generelt bør holde seg borte fra alle typer dunprodukter, og heller velge produkter med alternativt isoleringsmateriale, sier Eidsmo. - For ingen vil vel gå rundt i en jakke fylt med dun plukket fra levende fugl.