Ny gasslekkasje i Nordsjøen
Nok en gasslekkasje rammet Statoil da alarmen gikk på Gullfaks A-plattformen søndag ettermiddag der 210 personer var om bord. Dermed har Statoil har hatt to gasslekkasjer og én brann i løpet av denne helgen.
- Ellen Kongsnes

Klokken 15.19 søndag gikk gassalarmen om bord på Gullfaks A-plattformen, operert av Statoil i Nordsjøen. Det var tredje gang på to dager at alarmen gikk på et Statoil-felt denne helgen.
Produksjonen fortsatt stanset
210 personer var om bord på Gullfaks A da alarmen gikk. Alle personer som ikke har spesielle oppgaver knyttet til kriseberedskapen, mønstret i livbåtene. Der satt de i 45 minutter.
Mannskap flyttet fra rigg på Troll-feltet
– To gassdetektorer ble utløst i forbindelse med arbeid på et brønnhode i et såkalt ventiltre om bord, opplyser Ola Anders Skauby i Statoil til Aftenbladet.
– Det var folk som arbeidet i det aktuelle området, og det ble raskt avstengt. Slukkingsanlegget ble utløst automatisk, sier Skauby.
Evakuerer Statfjord A på grunn av brann
Det var samme skumanlegg som ble brukt på gasslekkasjen om bord på Gullfaks A som ble brukt da brannen brøt ut i skaftet på Statfjord A søndag formiddag. Også dette feltet opereres av Statoil.
Produksjonen ved Gullfaks A er fortsatt stengt i 20-tiden søndag kveld.
– Vi ser på muligheten for å starte opp igjen allerede i kveld, men har noen begrensninger i forhold til mengden brannskum om bord, opplyser Skauby.
Tredje hendelse på ei helg
Lørdag måtte rundt 20 ansatte evakueres fra boreriggen Songa Endurance på Trollfeltet etter en gasslekkasje, og søndag måtte brorparten av de ansatte på Statfjord A-plattformen evakueres etter at det oppsto brann i en pumpe i et utstyrsskaft. Nå vurderer Petroleumstilsynet å granske hendelsene.
– Tilsynet har fulgt begge disse hendelsene tett i løpet av helgen. Om vi skal iverksette gransking, vil vi ta stilling til mandag. Mandag morgen vil relevante fagmiljøer samle seg for å vurdere de to hendelsene og vår videre oppfølging av dem, opplyser Inger Anda, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Petroleumstilsynet til NTB.
Redde ansatte
SAFE, som organiserer ansatte i energisektoren, er bekymret for sikkerheten.
– Det er for tidlig å være konkret om disse to hendelsene, men vi har en stigende bekymring for sikkerhetsnivået, spesielt når det spares og kuttes overalt, sier leder Hilde-Marit Rysst til enerWE.
Ola Anders Skauby sier at Statoil tar bekymringen blant ansatte på største alvor.
Sikkerhet er viktigst
– Vi er veldig klare på at folk skal føle seg trygge på jobb, sikkerhet ligger i bånn for alt vi gjør. Hvis folk uttrykker utrygghet, tar vi selvfølgelig det på største alvor og vil ta det opp i dialogen vi har med de ansatte, sier Skauby.
Særlig i tider med sparing og nedskjæring er dette viktig for Statoil.
– Effektivitet og forbedring skal aldri gå på bekostning av sikkerheten, understreker Skauby.