Ga over fire millioner for 24 kvadratmeter

Prisen per kvadratmeter på ettromsleiligheten i Vika i Oslo endte dermed på 168.000 kroner. Prisene på små leiligheter vil fortsette å stige i 2022, og flere barnefamilier vil flytte ut av hovedstaden, sier eiendomsanalytiker.

Leiligheten i Vika på 24 kvadratmeter gikk for 4,04 millioner kroner.
Publisert: Publisert:

– Det er definitivt fortsatt manko på små leiligheter i hovedstaden, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Tirsdag viste ferske tall en kraftig prisvekst på Obos-boliger i januar. Boligutbyggeren har betegnet prisveksten som overraskende, og mener den er bekymringsfull for de som skal inn på boligmarkedet.

Den oppfatningen deler Macic.

– Unge mennesker som kjøper sin første bolig har en total maksimal kjøpesum å forholde seg til, ikke en maksimal kvadratmeterpris å forholde seg til. De må derfor akseptere langt færre kvadratmeter for den samme kjøpesummen i dag sammenlignet med tidligere, sier hun.

– Presser prisene opp

– Her traff vi godt på timingen, da det er færre objekter for salg, sier eiendomsmegler Henrik Sjuve i Nordvik.

Mandag denne uken solgte han en ettromsleilighet i Vika i Oslo. Til tross for en prisantydning på 3,5 millioner endte prislappen til slutt på 4,04 millioner kroner.

Leiligheten ligger sentralt i Vika og har hems og opphøyde partier.

Det gir en kvadratmeterpris på 168.000 kroner.

– Vil du si at en kvadratmeterpris på 168.000 kroner er riktig?

– Selv om dette var et spesielt objekt, så er det timingen og lite konkurranse i markedet som gir denne prisen. Det er færre boliger i markedet, men fortsatt mange kjøpelystne visningsdeltagere. Vi opplever at kombinasjonen av dette presser prisene opp, sier han.

Sjuve opplyser om at han både selger små og store leiligheter, og at han opplever størst aktivitet på de minste leilighetene.

Prisene på Obos-boliger steg kraftig i januar

Spår sterkere prisvekst i Oslo

Torsdag formiddag kommer boligtallene for januar.

Macic i Prognosesenteret tror januar nasjonalt har vært en normal måned prismessig.

– I Oslo tror jeg vi kommer til å se sterkere prisvekst enn nasjonalt denne måneden. Tilbudssiden er langt mer begrenset i Oslo nå, og det har nesten ikke vært noe prisvekst i hovedstaden siste året så det er naturlig at prisene reagerer positivt på det, sier Macic.

Nejra Macic er sjeføkonom i Prognosesenteret og tror flere studenter og arbeidsinnvandrere vil øke utleieetterspørselen i Oslo. Samtidig tror hun barnefamilier vil flytte ut av byen.

Hun mener også at prisene på små leiligheter i hovedstaden vil fortsette å stige så lenge leilighetsnormen gjelder.

Leilighetsnormen i Oslo innebærer at det ikke er lov å bygge nye boliger som er mindre enn 35 kvadratmeter i fire av fem bydeler i «indre by». Normen setter også krav til at minst 40 prosent av boligene i et prosjekt må være på over 80 kvadratmeter.

– Så lenge leiligehtsnormen gjelder, vil det ikke bygges noen nye mindre leiligheter og prisene på de få som finnes vil fortsette å stige.

Mener Oslo-markedet har blitt en trussel: Ba regjeringen forby omstridte kvadratmeter-krav

Barnefamilier vil flytte ut

Macic sier at 2022 vil preges av renteøkninger som igjen vil dempe etterspørselen nasjonalt. I Oslo er det andre faktorer i tillegg som vil prege året.

– Tilbudssiden er mer begrenset enn i resten av landet, så det vil virke prisdrivende i hovedstaden mens renteøkningene teoretisk sett burde påvirke etterspørselen mer negativt i Oslo enn resten av landet, sier hun.

Hun mener dette er fordi husholdningene har høyere gjelds- og belåningsgrad i Oslo.

– Når pandemien er over og alle restriksjoner er historie, vil det trolig flytte inn flere studenter og arbeidsinnvandrere til Oslo enn det som har vært tilfellet under pandemien. Dette vil nok føre til økt leieetterspørsel i Oslo igjen.

– Samtidig vil barnefamiliene fortsette å flytte ut av Oslo til nabokommunene også etter pandemien, akkurat som de gjorde før pandemien. Dette er fordi det ikke finnes nok familieboliger i Oslo til alle kjøperne, mens nabokommunene kan tilby et stort utvalg til lavere priser, sier Macic.

Unge på boligjakt: – Ikke så gøy å være kjøper nå
Publisert: