Nå hever bankene boliglånsrenten

DNB var først ut med å heve boliglånsrentene.

Norges Bank har varslet flere rentehevinger i årene som kommer, og da må du også ut med mer penger for boliglånet ditt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredag ettermiddag var DNB først ute med å heve rentene sine, dagen etter at Norges Bank jekket opp styringsrenten til 0,25 prosent.

Disse bankene hever nå renten:

  • DNB
  • Sparebank 1 SMN
  • Nordea
  • Danske Bank
  • Sparebanken Sogn og Fjordane

– Når Norges Bank nå hever styringsrenten, legger vi en historisk periode med nullrente bak oss. Vi går mot normalisering. Selv etter denne justeringen vil våre boliglånskunder fortsatt ha en svært lav rente, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB.

Nye renter gjelder fra 28. september for nye DNB-kunder, og fra 12. november for eksisterende kunder.

– Tegn på at vi er på vei ut

For Sparebank 1 SMN-kundene gjelder endringene fra 10. november for eksisterende lån, og 29. september for nye lån. Banker må gi seks ukers varsel før de lovlig kan heve rentene for eksisterende kunder.

– Norges Bank har lenge varslet at styringsrenten skal opp fra et historisk lavt nivå, så denne justeringen kommer ikke som noen overraskelse. Renteøkningen er et signal om at økonomien går bedre for både folk og bedrifter, sier Nelly Maske, konserndirektør for Privatmarked i Sparebank 1 SMN.

Nordeas nye rentesatser vil gjelde fra 5. november for eksisterende lån.

– At renten øker er i seg selv et tegn på at vi er på vei ut av en svært krevende situasjon hvor pandemien har preget livene våre og norsk økonomi, sier leder for personmarkedet i Nordea Norge, Randi Marjamaa.

Halvannen time etter DNB melder også Danske Bank at de øker utlånsrentene, men her med inntil 0,30 prosentpoeng.

– Når Norges Bank setter opp styringsrenten må vi ta innover oss endringene dette medfører og tilpasse oss markedssituasjonen. Med denne rentejusteringen vil [vi] fortsatt være svært konkurransedyktige i markedet. Det er noe vi skal fortsette med, sier leder Aleksander Dahl for personmarked i Danske Bank Norge i en pressemelding.

Anslår høyere renter fremover

Det var altså DNB som ble den første banken som økte prisen på boliglån etter at Norges Bank torsdag hevet den rekordlave nullrenten til 0,25 prosent.

Når styringsrenten heves, følger bankene normalt sett etter med å heve boliglånsrentene.

Norges Bank anslår også at bankene øker renten i årene fremover.

«I 2024 anslår vi at boliglånsrentene vil være 3,1 prosent, litt høyere enn vi anslo i forrige rapport», skriver Norges Bank.

Les også

En av disse, eller begge to, bommer grovt

DNB først ute de siste gangene

Ved de siste to rentehevingene har DNB vært først ute, og da har ofte rentehevinger i andre banker fulgt raskt etterpå.

En renteøkning på 0,25 prosentpoeng koster 1.950 kroner i året etter skatt pr. million du har i lån, eller om lag 8.000 kroner for et lån på fire millioner, ifølge utregninger som sjeføkonom Christian Bjerknes i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) gjort.

Ekspertene påpeker imidlertid at man i mange tilfeller kan forhandle seg til bedre rentevilkår om man kontakter banken sin.

Noen få banker har garantert at de ikke vil sette opp renten med det første. Sbanken har lovet kundene å holde rentene uendret ut året.

Publisert:
Les også: (+) Hallgeir Kvadsheim: Slik takler du rentehoppene