Derfor er det krig nå

Konflikten mellom Russland og Ukraina har vart i mange år. Den siste tiden har situasjonen eskalert. Slik gikk krisen over i full krig.

RUSSISK RAKETT: En russisk rakett har havnet i en leilighet i den ukrainske byen Kharkiv.
Publisert: Publisert:

De siste ukene har det pågått intens jobbing for å prøve å komme frem til en løsning som skulle hindre en russisk invasjon av Ukraina.

Dette har mislyktes – og Russland invaderer nå Ukraina. Landet angripes nå fra flere fronter.

Den siste uken har situasjonen blitt langt mer alvorlig.

Konflikten mellom Russland og Ukraina dreier seg om landområder, makt og sikkerhetspolitikk – men også om historie, identitet og folkerett.

Betent i mange år

De to landene var tidligere del av Sovjetunionen, som i 1991 ble oppløst.

Siden da har det vært uenighet i Ukraina om hvilken retning landet skal ta: Skal de knytte seg mer mot Russland, eller mot Vesten? Etter oppløsningen av Sovjetunionen var deler av Sør- og Øst-Ukraina preget av en høy andel etniske russere med sterk tilknytting til Russland. Samtidig ville sentrale og vestlige deler av landet knytte seg tettere til Europa.

I februar 2014 ble den russiskstøttede presidenten Viktor Janukovitsj tvunget til å gå av under den såkalte Maidan-revolusjonen. Det skjedde etter at han lot være å undertegne en avtale om samarbeid med EU.

Se videoen under: VG i Kyiv

Dette vil Putin oppnå

Siden Russland tok Krim-halvøya, som tilhørte Ukraina, senere i 2014, og russiskstøttede separatiststyrker samme år tok kontroll over regionene Donetsk og Luhansk (kjent som Donbass), har konflikten mellom de to landene vært betent.

Grunnen til at Ukraina søker seg mot Vesten er annekteringen av Krim og støtten Russland har gitt til separatistene i Donbass.

Ukraina mener Russland bevisst prøver å skape en ustabil situasjon i landet.

– Putin vil ha kontroll på Ukraina, og vil stoppe tilknytningen til Nato og Vesten, sier Russland-ekspert og forsker ved NUPI Jakub M. Godzimirski.

TALER: Her taler president Vladimir Putin til folket torsdag.

Den russiske presidenten vil ikke at Ukraina knytter seg tettere til Vesten.

– Om Ukraina klarer å utvikle seg mer demokratisk kan det utgjøre en trussel for regimet i Russland. Hoveddrivkraften til Putin er at han vil gjøre det vanskelig for Ukraina å utrette reformer fordi det går ut over hans egen legitimitet, sier Godzimirski.

Han mener Putins ord om at de må angripe på grun av sin «nasjonale sikkerhet», bare er et påskudd for å bruke militær makt i Ukraina.

Et av kravene Putin har stilt er at Ukraina ikke skal bli medlem av Nato.

At Ukraina ikke er medlem er grunnen til at Nato ikke gir militær støtte i landet når Russland nå invaderer.

Les rapporten fra hovedstaden: Sivile flykter og det råder kaos

Avtaler brutt

«Minsk II»-avtalen fra 2015 skulle gjøre slutt på krigen i Donbass-regionen. Avtalen innebærer blant annet enighet om våpenhvile, men den har blitt omtalt som ufordelaktig for den ukrainske parten.

Avtalen har også blitt brutt flere ganger. Det har blant annet ikke blitt satt i gang noen reform som gir områdene i Øst-Ukraina særstatus, og det har ikke blitt avholdt frie valg i de separatistkontrollerte folkerepublikkene.

Tirsdag beordret Putin styrker inn i Donbas-regionen.

Tidligere hadde presidenten anerkjent fylkene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina som selvstendige stater og han har snakket om regionen som russisk. De to fylkene var en viktig del av tidligere Sovjetunionen.

Forskere VG snakket med mente anerkjennelsen var et brudd på folkeretten.

Da Putin sendte styrker inn i Donbas-regionene mente forskere at Minsk-avtalen var så godt som død.

Falskt inntrykk av trussel

Den siste tiden har Russland flere ganger hevdet at Ukraina har gjennomført angrep i de to regionene, noe Ukraina selv nekter for.

I sin tale natt til torsdag sa Putin at «omstendighetene krever handling fra oss». Han hevder også at befolkningen i Donbas har spurt om hjelp fra Russland. Det er slik han nå legitimerer invasjonen.

Les også: Mener påstander om Ukrainsk folkemord ikke kan bevises

Eksperter mener han har prøvd å skape et falskt inntrykk av en trussel fra ukrainsk side.

Les deg opp om bakteppet:

Russland med nye krav til Nato: Slik vil Putin endre Europa

Opplysninger til VG: Slik vil Nato svare Russland

VG forklarer: Derfor vil Russland ha Ukraina

Publisert: