Strømprisen faller kraftig

Etter flere dager med rekordhøye strømpriser faller prisen kraftig onsdag. Prisen er halvert i døgnets dyreste time, og sjefanalytiker tror at prisen kan falle mer torsdag.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det viser den ferske prisoversikten fra strømbørsen Nord Pool.

Strømprisen ligger onsdag på 0,80 kroner kilowattimen i snitt gjennom dagen både på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

Det er 44 prosent lavere enn tirsdagens prisrekord. Tirsdag kostet strømmen i Sør-Norge 1,43 kroner pr. kilowattime. Prisene fra Nord Pool inkluderer ikke nettleie, avgifter og strømselskapenes påslag.

Trøndelag og Nord-Norge har hatt langt lavere strømpriser enn Sør-Norge den siste tiden. Det er også situasjonen onsdag, når prisen der blir liggende på 0,13 kroner pr. kilowattime.

Den dyreste timen er mellom klokken åtte og ni onsdag morgen. Da ligger prisen hos Nord Pool på 1,04 kroner per kilowattime for Øst-, Sør og Vestlandet. Det er 53 prosent lavere enn prisen på den dyreste timen på tirsdag, da prisen var 2,22 kroner for kilowattimen.

Dette koster det å lade en Tesla tirsdag

Varsler væromslag

Lite vind i Europa, lite vann i vannmagasinene og energikrise over store deler av verden har fått mye av skylden for den kraftige prisoppgangen den siste tiden. Men et væromslag ventes nå å redusere prisene de nærmeste dagene.

Årsaken til dette er at det er varslet skikkelig høstvær i Europa. Torsdag forventes det at både Tyskland og Storbritannia vil produsere mer vindkraft enn noensinne, ifølge Bloomberg.

Samtidig ventes temperaturene i nordvestlige deler av Europa å ligge over normaltemperaturen for sesongen torsdag, noe som også kan bidra til at kraftetterspørselen blir lavere.

Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Volue Insight, forklarer prisfallet med at vinden er tilbake torsdag og at temperaturen i landet er høyere.

– Prisene kan også gå videre ned torsdag i og med at det er meldt stigende temperatur og mer vind, sier Lilleholt.

Stenger kirke for å spare strøm

Tror på nye rekorder neste måneden

Til helgen blir det igjen kaldere og mindre vind, og Lilleholt tror det kan bli høyere priser igjen i starten av neste uke.

– Men ikke så høyt som vi så på mandag og tirsdag, forteller han.

På kort sikt så tror analytikeren at rekordene er satt.

– Men i løpet av den neste måneden har jeg troen på at det vil komme nye rekorder, sier han.

Dermed kan det være torsdagen man bør legge opp til høyest forbruk av strøm, men Lilleholt påpeker at det er et bedre råd å bruke strøm smart generelt.

– En kilowattime spart er den største kostnadsbesparelsen, sier han.

Det kan man gjøre ved å planlegge oppvarming og forbruk, og bruke alternative metoder om man har mulighet til det, forklarer Lilleholt.

Les også

Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser

– Tror alle skal få strøm i vinter

Andreas Myhre, direktør for kraftforvalting i Entelios, forklarer at dagens prisfall kan knyttes til vær og vind.

– Nå er det rufsete vær. Det skal blåse en periode og det fylles på i magasinene, sier han.

Vinden i Tyskland sørget for lave nattepriser i natt, og at bruken av vannkraft kunne spares på.

Magasinene har nå fått et løft, ifølge Myhre, og han ser optimistisk på vinterens strømtilgang.

– Tror alle skal få strøm i vinter, slår han fast.

Det selv om han tror at magasinene vil bli kjørt «knallhardt».

Lover tiltak

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sa tirsdag morgen at hun skjønner at nordmenn blir bekymret for de svært høye strømprisene.

– Det er tøft for mange å få regninger som er langt høyere enn det de har beregnet, sa Persen i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Derfor er vi jo nødt til å finne noen tiltak på kort sikt som gjør at de som sliter mest med å få betalt strømregningen, får en redusert strømregning eller støtte til å betale den, sa hun.

Persen ba om mer tid for å komme frem til konkrete tiltak, men ramset om ulike løsninger som kan være aktuelle.

– Det kan handle om direkte på strømregningen for eksempel gjennom å redusere elavgiften. Så kan det handle om å gi støtte, for eksempel i form av økt bostøtte eller andre ordninger som sikrer at de som sliter med å betale i dag, skal få det, sa Persen.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: