Ukraina og Russland møtes i Tyrkia

Nye forhandlinger mellom ukrainske og russiske representanter starter i Tyrkia til uken. Samtidig viser en fersk undersøkelse at ukrainernes kampvilje er stor.

Ukrainske og russiske forhandlere skal møtes i Tyrkia mandag, opplyser den ukrainske forhandleren Davyd Arakhamia (med caps, nummer tre fra venstre i bildet). Bildet er tatt under forhandlingene på grensen mellom Ukraina og Hviterussland 7. mars.
  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det statlige ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform er blant dem som opplyser om samtalene. Deres kilde er den ukrainske politikeren Davyd Arakhamia, som også tidligere har deltatt i forhandlinger med Russland.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak sier til Ukrinform at de ukrainske kravene i forhandlingene er uendret: våpenhvile, tilbaketrekking av de russiske styrkene og klare sikkerhetsgarantier.

Det er imidlertid noe uklart hvilken da forhandlingene skal starte. Den russiske delegasjonslederen Vladimir Medinsky skrev på Telegram søndag at møtet er planlagt tirsdag og onsdag.

Ifølge Arakhamia skal forhandlingene pågå fra mandag til onsdag.

På en konferanse i Doha i Qatar sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian søndag at det må en våpenhvile til i Mariupol før det kan bli snakk om noen forhandlinger.

– Vi må fortsette å snakke med russerne, vi må fortsette å snakke med president Putin nettopp fordi han ikke har fått resultatene han trodde han ville, svarte han på spørsmål om president Emmanuel Macrons plan om å snakke med Putin denne uken om en våpenhvile.

En 31 år gammel ukrainsk soldat knytter neven i en pause fra gravingen av en skyttergrav i utkanten av Kyiv søndag.

Kampvilje

Til sammen 47 prosent av ukrainere over 18 år sier de er villige til å kjempe med våpen for Ukraina, ifølge en ny Prio-undersøkelse.

Av de spurte, svarte om lag 70 prosent av menn og 30 prosent av kvinner i Ukraina at de er villige til å ta del i den væpnede konflikten for landet sitt, viser undersøkelsen.

I alt 47 prosent sier de er villige til å bruke våpen for å hjelpe ukrainske styrker i krigen.

Rundt tusen ukrainere i alderen 18 til 55 år deltok i undersøkelsen som ble gjennomført i krigens tredje uke, mellom 9. og 12. mars. Halvparten i utvalget var kvinner og den andre halvparten var menn. Fredsforskningsinstituttet i Oslo (Prio) står bak undersøkelsen, med hjelp fra meningsmåleren Info Sapiens i Ukraina.

– Vil dele landet

Russland har nå en plan om å dele Ukraina i to, mener lederen for den ukrainske militære etterretningen.

I en uttalelse viser Kyrylo Budanov til at Russland ikke har klart å erobre hele Ukraina. Han tror den russiske hæren har lagt om til en ny strategi med mål om å splitte landet og etablere en større russisk-kontrollert region.

– Dette er et forsøk på å skape Nord- og Sør-Korea i Ukraina, sier Budanov i uttalelse, ifølge The Guardian.

Han varsler at Ukraina raskt vil igangsette geriljakrigføring i det russisk-okkuperte området.

Bilde fra Byshiv i utkanten av Kyiv søndag.

– Omgrupperer

Den ukrainske militærledelsen mener at russiske enheter nå trekker seg tilbake til Hviterussland for å omgruppere etter å ha tatt store tap i kampene.

– Målet med bevegelsene er å veksle på enheter som har tatt store tap, styrke eksisterende grupper, fornye lagre av mat, drivstoff og ammunisjon og organisere evakuering av sårede og syke, hevder den ukrainske generalstaben i en rapport søndag.

Opplysningene lot seg ikke umiddelbart verifisere fra uavhengig hold.

Den ukrainske militærledelsen skriver videre at Russland fortsetter «væpnet aggresjon i full skala» mot Ukraina, og fortsetter forsøket på å erobre byen Tsjernihiv i nord.

Kampene fortsetter ifølge ukrainerne i Rubizjne, Sievjerodonetsk og Mariupol.

– For Guds skyld, denne mannen kan ikke forbli ved makten, sa Joe Biden i sin tale i Warszawa lørdag. Han siktet til Russlands president Vladimir Putin. Det hvite hus måtte etterpå gå ut og presisere hva Biden mente.

Bidens kraftsalve vekker oppsikt

I etterkant av Joe Bidens kraftsalver i en tale i Polen sier amerikanske myndigheter at de ikke arbeider for å fjerne Vladimir Putin fra makten.

I talen i Warszawa lørdag brukte Joe Biden svært skarp retorikk. Han kalte Putin en slakter, en krigsforbryter og «en morderisk diktator».

– For Guds skyld, denne mannen kan ikke forbli ved makten, sa Biden.

Under et besøk i Israel søndag fikk utenriksminister Antony Blinken spørsmål om talen som Biden holdt i Polen dagen før.

– Som vi har sagt gjentatte ganger, har vi ikke noen strategi som dreier seg om regimeendring i Russland – eller noe annet sted for den del, sa utenriksministeren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er opp til russerne selv å avgjøre hvem som skal styre Russland, la han til.

Publisert: