Energi Norge: Over halvparten av all energi i Norge er fornybar

Nye tall viser at nordmenn kuttet kraftig på energibruken under korona.

– Vi kan kjøre like langt med en elbil som med en bensinbil, men med betydelig lavere energiforbruk, sier Knut Kroepelien i Energi Norge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Aldri før har nordmenn fått så mye av energien sin fra fornybart som i fjor, viser Fornybarometeret fra Energi Norge.

Over halvparten av all energi brukt i fjor var fornybar. Det sikrer Norge en tredjeplass i verden, ifølge Energi Norge.

– Kun Island og Sverige har en høyere andel fornybar energi, sier direktør Knut Kroepelien i Energi Norge til E24. Organisasjonen er en sammenslutning av fornybare energiselskap i Norge.

Knut Kroepelien, direktør i Energi Norge.

Husholdningene best, olje og gass er verst

Sammenliknet med året før steg andelen fornybar energi med 0,4 prosentpoeng i 2020. Totalt landet den på 50,4 prosent.

– Husholdningene er mest fornybare. Der er 74 prosent av all energi fornybar, siden størstedelen av energien kommer fra elektrisitet, sier Kroepelien.

Industrien bruker på sin side 62 prosent fornybar energi, mens transportsektoren er nede i 15 prosent, og olje- og gassutvinning kun bruker 12 prosent fornybar energi.

– Fortsatt kommer nær halvparten av vår energi fra fossile kilder. Vårt ønske til regjeringen som styrer Norge fra høsten av er en strategi for elektrifisering, sier Kroepelien.

Sjeføkonom om Norges Bank: – Vil opp fra kriselave renter så fort som mulig

Nordmenn brukte betydelig mindre energi under korona

Fornybarometeret viser også at nordmenn brukte 12 terawattimer (TWh) mindre energi i corona-året 2020. Det tilsvarer strømforbruket til 750.000 boliger.

Den kraftige nedgangen skyldes først og fremst mindre flytrafikk og mindre aktivitet i tjenesteytende sektor under pandemien, ifølge Energi Norge.

– I tillegg fører økt elektrifisering til lavere energiforbruk, siden elektrisk kraft er mer effektiv.

– Sagt på en annen måte: Vi kan kjøre like langt med en elbil som med en bensinbil, men med betydelig lavere energiforbruk, sier Kroepelien.

Totalt sank energiforbruket i Norge fra 316,2 TWh i 2019 til 304,2 TWh i fjor.

Skadeskutt riggaksje rett opp etter kansellering: – Absolutt berettiget
Vannkraft, som den produsert av Tafjord kraftproduksjon ved Zakariasdammen, kan gi milliarder i eksportinntekter, ifølge en rapport fra næringslivets organisasjon NHO.

Spår milliardeksport for grønne energiløsninger

Energi Norge etterlyser mer elektrifisering i alle sektorer. Det vil øke andelen fornybar energi og være mer effektiv bruk av energien som allerede brukes. I tillegg vil det, isolert sett, føre til høyere inntekter for produsenter av fornybar energi, som står bak Energi Norge.

– Norge har ledende kompetanse innen fornybar kraftproduksjon, smarte nett og markedsløsninger, sier Energi Norge-direktøren.

Kroepelien viser til NHO-rapporten Grønne elektriske verdikjeder. Den kommer frem til at en offensiv satsing på elektrifisering kan skape årlige eksportinntekter på over 300 milliarder kroner innen 2030.

– Vi har svært gode forutsetninger for å bygge opp leverandørindustri innen havvind, batterier, hydrogen og elektrifisering av maritim sektor, sier Kroepelien.

«Livsfarlig fangst» kan snart overta tronen på havets bunn – har solgt for en halv milliard i år
Publisert: