Potensielle passasjerer kan være usikre på om de skal reise på cruise, etter at de har sett dramatiske bilder fra ulykken med det italienske cruiseskipet utenfor kysten av Italia fredag kveld.Potensielle passasjerer kan være usikre på om de skal reise på cruise, etter at de har sett dramatiske bilder fra ulykken med det italienske cruiseskipet utenfor kysten av Italia fredag kveld.

Verdens største cruiserederi Carnival vil ha et foreløpig tap på 95 millioner dollar i 2012 fordi ett av skipene går ut av trafikk. Men det vil bli kostnader utover dette i forbindelse med redningsarbeidet, ifølge cruiseanalytiker Terje Fatnes i SEB Enskilda. Fatnes er ikke i tvil om at rederiet vil fjerne «Costa Concordia « raskest mulig. Det er dårlig reklame å ha skipet liggende utenfor den italienske kysten.

Resultatvarsel

Carnival Corporation, som eier det forliste cruiseskipet, sendte i går morges ut et resultatvarsel.

Aksjonærene i Carnival lider også store tap. I løpet av morgentimene i går gikk Carnival-kursen på London-børsen ned 20 prosent. Det vil si et verditap på 5 milliarder dollar, eller 30 milliarder kroner. Børsen i New York var stengt i går.

Effekten kan også bli negativ når det gjelder kjøp av cruisebilletter på kort sikt, både for cruiseselskapet Costa, som er et datterselskap av Carnival, og cruiseindustrien generelt.

Fatnes tror likvel ikke at folk slutter å reise på cruise på grunn av ulykken.

Lavere pris?

– Prisene kan påvirkes i det korte bildet. Cruiserederiene fyller alltid skipene sine, men spørsmålet er til hvilken pris. Det kan bli et dyrt skjær, bemerker Fatnes.

Konkurrerende rederier avviser å kommentere ulykken og konsekvenser overfor Aftenposten.

Daglig leder Roar Meidal i verdens nest største cruiserederi Royal Caribbeans skandinaviske virksomhet, henviser til The Cruise Lines International Association (CLIA).

Et av spørsmålene er om industrien vil stille nye krav til sikkerhet etter ulykken.

CLIA forsikrer i en melding at alle medlemsrederiene har de høyeste krav til sikkerhet. Det understrekes også at slike ulykker ytterst sjelden skjer i næringen.