- Det har løsnet litt

Børsen stuper, men sentralbanksjefen mener medisinen hans har hjulpet pengemarkedet.

Foto: Bergens Tidende

  • Frode Buanes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

– De siste dagene har det løsnet litt i pengemarkedet. Vi ser tendenser til at bankene låner litt til hverandre. Vi mener det blir viktig for bankene frmeover å legge ressusser i å etablere et norsk pengemarked, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Sammen med finansminister Kristin Halvorsen og direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet er sentralbanksjefen til stede på den åpne høringen som nå finner sted i Stortingets komitéhus.

De tre gir først sine innledninger til finanskomitéen på Stortinget. Deretter vil stortingspolitikerne stille sine spørsmål.

Følg høringen direkte her!

Pengemarkedsrente på firetallet?

Sammen med Gjedrem la Halvorsen søndag frem en redningspakke for det norske finansmarkedet (se fakta). Oslo Børs steg kraftig mandag og tirsdag, men falt rett i bakken i går.

Medisinen ser imidlertid ut til å hjelpe på rentemarkedet. Markedet priser inn en pengemarkedsrente langt ned på firetallet neste sommer, mens styringsrenten i dag er 5,25 prosent.

Fallet i pengemarkedsrentene ble også hjulpet av at Norges Bank i går kuttet renten med 0,5 prosentpoeng på sitt ekstraordinære rentemøte.

— Oljefondet skifter ikke kurs

Christian Tybring-Gjedde (FrP) brukte anledningen til å spørre Kristin Halvorsen om det norske oljefondet, som er blitt kraftig barbert under finanskrisen.

– Er investeringsstrategien den samme som for noen måneder siden, eller har forvalterne blitt bedt om å bli mer varsom? spurte Tybring-Gjedde.

– Jeg har ikke gitt noe generelt råd til noen om kjøp av aksjer, svarte Halvorsen.

Ifølge finansministeren så man seg 100 år tilbake i tid da man sist gikk gjennom sammensetningen mellom aksjer og obligasjoner i oljefondets portefølje.

– Vi er en langsiktig eier. Mer langsiktig enn de fleste. Det er absolutt ikke tilrådelig å endre investeringsstrategi midt i en turbulent periode, sier Halvorsen.

Oljefondet, eller Statens pensjonsfond - utland, som det egentlig heter, er investert i 7000 ulike selskaper rundt hele verden.

– Når børsene har falt med 40 prosent siden årsskiftet, har selvfølgelig også våre aksjer falt.

Giganter har falt

Svein Gjedrem tok også for seg den siste tids eskalerende krise i finansbransjen. Det er ikke mer en drøyt halvannen måned siden Fannie Mae og Freddie Mac ble satt under offentlig administrasjon.

To uker senere gikk Lehman Brothers konkurs, mens myndighetene 17. september valgte å redde forsikringsgiganten AIG.

Helgen 27.-29. september nådde bankkrisen for alvor Europa ved at banker som Bradford & Bingley, Fortis og Bonusbanken fikk problemer.

Stor usikkerhet

Kristin Halvorsen mener det er en stor utfordring å forberede seg på hva som blir det neste.

– Vår utfordring er at ingen kan ha full oversikt over hva morgendagen og de neste ukene vil bringe, sier Halvorsen.

På grunn av usikkerheten mener hun det er umulig å legge frem konkrete forslag for å løse krisen i dag.

– Vi vil derfor holde den aller høyeste beredskap i Finansdepartemenet og holde kontakten med Norges Bank og Kredittilsynet.

Kan bli verre

Tidligere denne uken valgte SSB å nedjustere sine anslag for den videre utviklingen i norsk økonomi. Ifølge Halvorsen kan det bli enda verre.

– Dette er basert på svært usikre forutsetninger om renteutviklingen. Den er også basert på at myndighetene relativt raskt vil lyktes med å stabilisere finansmarkeden, sier Halvorsen.

Halvorsen sier hun har tillitt til at Norges Bank vil føre en aktiv politikk med å tilføre nødvendig likviditet til bankene.

– Kredittilsynet intensiverer også overvåkingen av finanssektoren, sier Halvorsen.

Finansministeren er opptatt av at man ikke må sy puter under armene på finansinstitusjonene. Banker som tar for stor risiko, må ikke reddes uten videre.

– En slik ubalanse mellom økonomisk ansvar og handlefrihet vil bidra til å destabilisere både finansmarkene og realøkonomien, sier Halvorsen.

Artikkelen oppdateres

Finansminister Kristin Halvorsen. Foto: Tor Høvik

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mutant-utbruddet: Høie avviser Oslos vaksinekrav

  2. Feststemte bergensere i kø for å få alkohol: «Trekk tilbake!»

  3. – Det har roet seg. Er nok resultat av all saltingen.

  4. Randi etterlyste munn­bind på Haukeland. Nå kan innlegget hennes få konsekvenser.

  5. Skoene sto ikke i gangen. Christoffer (29) svarte ikke på mobilen. Foreldrene forsto at noe var galt.

  6. Her slukker de båt­brannen på Askøy