Les også:

Import— og grossistfirmaet Panvulk er en liten arbeidsplass med til sammen ni ansatte. Da en av de to lagermedarbeiderne leverte oppsigelsen sin, la salgs- og markedssjef Birger Stuve ut en annonse fredag ettermiddag, der de søkte etter lagermedarbeider.

- Mandag morgen var vi spente om vi hadde fått noe respons. Og det hadde vi så absolutt, forteller Stuve.

- Helt vilt

Annonsen var vist 950 ganger og 62 personer hadde søkt. Onsdag morgen hadde antall søkere steget til 119.

- Dette er jo en helt vill respons for en stilling som lagermedarbeider. Ikke er vi et stort kjent firma, og ikke kan vi tilby spesielt gode betingelser. Men det er jo veldig hyggelig for oss, sier Stuve.

Det er særlig én gruppe som faller utenfor arbeidslivet, og det er unge gutter i alderen 18 til 30 år som ikke har fullført videregående.
Frode Røstvang, arbeidslivssenteret

Mange til førstegangsintervju

I annonsen kreves ingen annen utdannelse enn truckførerbevis. Firmaet forutsetter at kandidatene har gode norskkunnskaper og liker fysisk arbeid, men ellers har de ikke store krav til søkerne.

Stuve forteller at de som hittil har søkt representerer stort sett alle aldersgrupper, og har ulik bakgrunn.

— Jeg vet av erfaring at man kan finne veldig gode kandidater der man minst venter det. Derfor har vi tenkt å plukke ut så mange som 20 stykker til et raskt førstegangsintervju. For en liten bedrift som oss er det viktig at kjemien stemmer, og at de to lagermedarbeiderne kan komme godt overens, sier Stuve.

Lav ledighet

Nav-tall for august viser at 2,7 prosent av nordmenn i arbeidsfør alder er meldt arbeidsledige. Det er ikke et høyt tall sammenlignet med ledigheten i andre land. Avdelingsleder Frode Røstvang ved arbeidslivssenteret i Oslo sier det likevel er stor etterspørsel etter jobber som ikke krever utdanning.

- Det er særlig én gruppe som faller utenfor arbeidslivet, og det er unge gutter i alderen 18 til 30 år som ikke har fullført videregående. Arbeidsviljen er helt klart til stede, men det er få jobber man kan søke på uten å ha en høyere utdanning, som er anstendig betalt, sier Røstvang til Aftenposten.

Stor konkurranse

Han forteller at Nav har hatt fokus på denne gruppen lenge, og jobber med ulike tiltak.

- Kravene til utdanning har økt mye de siste årene. Kombinert med noe nedgang i byggebransjen og noe konkurranse fra arbeidsinnvandrere, blir det mange om beinet på denne typen jobber, sier Røstvang.