... men svært få selger selv

Til tross for dyrere meglerhonorarer benytter svært få nordmenn seg av den nye muligheten til å selge boligen sin selv på nettet.

  • Frode Buanes
  • Eirin Eikefjord
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Siden 1. januar i fjor har privatpersoner kunnet legge ut boligen sin for salg på nettportaler som Finn.no. Men i løpet av drøyt halvannet år har andelen annonser fra private på Finn.no vært konstant på rundt to prosent.

— Vi tror det er rom for at flere boliger selges gjennom privatannonser, men fortsatt er dette relativt nytt i markedet, sier seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet.

— De som ønsker det kan kutte ned på meglerutgifter ved å bruke megler eller advokat til å skrive kontrakt og foreta oppgjør, men gjøre andre deler av salget selv. Denne muligheten har nok vært underkommunisert, og det er ikke utenkelig at flere får øynene opp for dette, sier Stage.

Meglerne advarer

Trond Lorentzen, leder i Vestlandet Eiendomsmeglerforening og fagansvarlig i Eiendomsmegler Vest Bergen, mener det er mange grunner til at så få selger og kjøper bolig selv.

— Det viktigste er nok at mange opplever det som utrygt å kjøpe privat. Det er veldig store verdier vi snakker om, og eiendomsmeglere er blant annet pålagt undersøkelsesplikt og å fremlegge budlogger. Slike krav stilles ikke til private selgere, og jeg tror det fører til at mange ikke stoler på den informasjonen som gis, sier han.

Lorentzen mener også at man ikke skal undervurdere at salg av eiendom er en profesjon.

— Eiendomsmegling krever i dag treårig utdannelse og to års praksis. Som i andre profesjoner og håndverk er det noe private ikke bør rote seg bort i.

- Mistenksomt uten megler

Daglig leder Gerhard Lygre i Fana Sparebank Eiendom tror at kjøpere blir mistenksomme når boliger selges privat.

— Kjøpere lurer på om det er noe galt man prøver å skjule dersom man ikke bruker megler, sier Lygre. Han tror også en del potensielle kjøpere er ukomfortabel med at det er selger selv som står for budrunden.

— Det handler om tillit, og i en slik situasjon er det lett for at noen budgivere hopper av, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Det har aldri vært dyrere å selge

BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.