— Hva ønsker folket? Et uavhengig Catalonia!

Slagordene mot Madrid har lydt taktfast fra flere hundre tusen demonstranter i den katalanske hovedstaden Barcelona de siste ukene.

Mens statsminister Mariano Rajoy og regjeringen sliter med å takle den økonomiske krisen i landet, har faren for en spansk oppløsning for alvor gjort seg gjeldende.

Separatister forsøker nå å bryte opp Spania, advarer statsministeren. De destabiliserer politikken og gjør det mye vanskeligere å takle krisen, mener Rajoy.

Like rettigheter

Spania har siden slutten på Francos diktatur vært en desentralisert stat av autonome regioner. Regioner som Catalonia og Baskerland har lange kulturelle og språklige tradisjoner, og selvstendighetstanken har alltid gjort seg gjeldende.

Begge regionene har stor grad av selvstyre, men katalanerne ser med misunnelse på hvordan baskerne er innvilget rett til å hente inn inntekter gjennom et eget skattesystem.Regionspresident Artur Mas ble valgt i Catalonia nettopp på sitt krav om like rettigheter som i Baskerland. Men dette er blitt avvist av Rajoys regjering, og dermed har Madrid-motstanden igjen skutt fart.

Gjeldstynget

Mektige Catalonia har mest gjeld av alle de 17 spanske regionene, og mange av de rundt 7,5 millioner innbyggerne mener altfor store katalanske bidrag går til det sentrale byråkratiet og statskassen.

— Gapet mellom politikerne og folket er for stor, sier læreren og demonstranten Carles Serra til avisen Financial Times i Barcelona.

Da Mas fikk nei fra Rajoys regjering, skrev han ut nyvalg 25. november. Og valget skal følges av en folkeavstemning om løsrivelse.Spanske myndigheter mener folkeavstemningen vil være ulovlig og prøver å stanse den. De får støtte fra grunnlovseksperter, men møter liten forståelse hos Mas.

— Vi ønsker ikke å handle utenfor loven, men et folk med en tusen år lang historie kan ikke forhindres i å si sin mening om fremtiden, sier Mas ifølge nyhetsbyrået DPA.

Tåkelegger?

Retorikken om selvråderett og en blodsugende sentralmakt har vunnet gehør blant sparetrette innbyggere. Men ikke alle lar seg overbevise og mener Mas prøver å vende oppmerksomheten bort fra regionens store problemer.

Catalonia har bedt om - og fått innvilget - en krisepakke på 5 milliarder euro fra den spanske regjeringen. Mas har selv gjennomført harde og upopulære spareprogrammer og har blant annet kuttet rundt 3.000 lærerstillinger.

— Jeg elsker Catalonia. Jeg underviser på katalansk. Men patriotiske følelser er så innoverskuende. Mas bruker dem så folk skal slutte å tenke på de viktige sakene, sier læreren Maria Carmen Lupianez til Financial Times.

Sprer seg

Separatistvinden i Catalonia har igjen gitt ny vind i seilene til baskerne, som i årevis har kjempet for et selvstendig Baskerland nord i Spania.

Baskerland holder regionsvalg i oktober, og separatister ligger an til å gjøre det godt. ETA, den væpnede separatistgruppen i Baskerland, ber partiene før valget om å ta opp kampen for en uavhengig stat.

Løsningen er en ny grunnlov laget i en mer føderal støpeform, mener tidligere statsminister Felipe González. Uansett kan Spania stå overfor en konstitusjonell krise allerede i november. I Artur Mas' ord:

— Timen har kommet for å hevde vår rett til selvstyre. (©NTB)

Mange katalanere ønsker at regionen skal løsrive seg fra det kriserammede Spania. Men Catalonia har
REUTERS/Gustau Nacarino/NTB Scanpix