Eiendomsinvestoren Ketil Fjerdingen jobbet aktivt i kulissene for å få Rune Olsø ansatt som toppsjef i Entra før det omstridte styremøtet 26. september. Der fikk et knapt flertall endret dagsorden og ansatt Olsø som toppsjef.

Det var næringsminister Trond Giske som innsatte Fjerdingen som styremedlem i Entra.

Det er vanlig at eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet innstiller nye styremedlemmer i statseide selskaper, men det er fortsatt uklart hvordan eierskapsavdelingen ble satt på sporet en ganske ukjent eiendomsinvestor i Trondheim — uten erfaring fra tunge styreverv.- Jeg kommenterer ikke hvem som lanserte Ketil Fjerdingen som kandidat for styret i Entra. Det er uvesentlig hvem som lanserte ham. Alle som velges til styret er generalforsamlingens valg, sier Giske til Adresseavisen.

Generalforsamlingen i Entra er det næringsminister Trond Giske som er.

Spørsmålet som nå stilles, blant annet av sentrale næringspolitikere på Stortinget, er om det var Rune Olsø som foreslo Fjerdingen til Entra-styret, eller om det var Trond Giske. Giske er kjent med Fjerdingen gjennom sin venn Olsø, og han har også møtt ham ved flere anledninger.

Entra, Kosmorama og Giske

Denne kontakten skal blant annet ha skjedd gjennom filmfestivalen Kosmorama i Trondheim, hvor Ketil Fjerdingen er styremedlem. Det er Trondheim Kino, hvor Rune Olsø var styreleder, som eier Kosmorama. Vennene Trond Giske og Rune Olsø har filmfestivalen Kosmorama som «felles baby». Siden Rune Olsø, som var kommunalråd for Arbeiderpartiet, overraskende ble utnevnt til strategidirektør i Entra i november 2005, har Entra bidratt med rundt seks millioner kroner som hovedsponsor for festivalen.

Som styreformann i Trondheim Kino var det også Olsø som bestemte hvem som skulle sitte i Kosmoramastyret.

Her ble Ketil Fjerdingen plassert i 2009.

- Ikke hemmelig

I forbindelse med åpningen av filmfestivalen, er det tradisjon at hele formannskapet i Trondheim med partnere inviteres til vorspiel på Rica Nidelven med god mat og fri bar. Det er eiendomsselskapet Entra som spanderer på politikerne.Flere kilder forteller blant annet om en middag arrangert av Trondheim Kino og Kosmorama på restauranten Fem bord i 2010, hvor både Olsø og Fjerdingen deltok. Et stykke ut i selskapet kom også næringsminister Trond Giske til restauranten.

Giske sier at han ikke husker denne middagen.

- Men jeg er Kosmoramas beste venn og initiativtaker. At jeg har møtt folk på en filmfestival i Trondheim, tror jeg ikke kan være spesielt hemmelig. Man blir ikke inhabil av å ta en øl sammen, sier Giske.

Næringsministeren kan ikke huske første gang han traff Ketil Fjerdingen, men sier han vet hvem Fjerdingen er, og hva han driver med.

- Jeg har ingen personlige forhold til Fjerdingen. Vi har møtt hverandre noen ganger, blant annet i forbindelse med Kosmorama. Men jeg kjenner ham ikke så godt at jeg vet om han er gift eller har barn. Det sier vel noe om hvilket nivå det er på vår relasjon, sier Giske.

Krever svar

Tirsdag sendte kontrollkomiteen på Stortinget et brev til statsråden, der de stiller flere spørsmål om Entra-saken. En av tingene komiteen ønsker svar på, er hvordan statsråden forsikrer seg om at styrene han oppretter har den rette kompetansen.

Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, ønsker svar på hvem som lanserte Fjerdingen til Entra-styret. I går sendte han dette spørsmålet til settestatsråd Bård Vegar Solhjell, som nå skal behandle Entra-saken siden Giske har erklært seg inhabil.

I Entra er det ingen som vil gi svar på spørsmålet.