Norske Lasse Mejlænder Finstad (70) tilbringer pensjonisttilværelsen i Marbella i Spania, og har fått mange gode spanske venner. Nå hjelper han spanjoler som har mistet jobben med å lære seg norsk.

To spanske TV-team og spanske aviser har skrevet om Mejlænder Finstad, deriblant Spanias største avis El Pais. På telefon fra Spania forteller han Aftenposten at han nesten ikke kan gå på gaten i byen Marbella der han bor uten å bli stoppet av spanjoler som ønsker hjelp til å lære norsk.

— Jeg hadde ikke ventet at det skulle bli så mye oppstyr, men folk er desperate. Mange av mine spanske venner og naboer har mistet jobben, og jeg synes det hele er trist. Derfor føles det godt å hjelpe dem, men det har blitt veldig mange mail og forespørsler fra spanjoler over hele landet, forteller Mejlænder Finstad til Aftenposten.

Holder kurs på terrassen

Foreløpig har han holdt kursene på terrassen i leiligheten han deler med sin kone, men regner med å få låne andre lokaler snart.

Det hele startet med at Mejlænder Finstad sammen kona og et spansk ektepar var i bryllup i Norge i fjor sommer. Da de kom tilbake, hadde flere venner mistet jobben og det spanske ekteparet fortalte om hvor trygt og fint det var i Norge.

Da han fikk høre om en bekjent som ønsket å reise til Norge for å søke jobb, var prosjektet hans i gang. Han brukte noen måneder på å lage en enkel lærebok i norsk, og tar kun betalt 60 euro for å få dekket materialene.

En tidligere norsk lektor skal være sensor på den endelige norskprøven, og kun de som består får et diplom for fullført kurs. Til sammen har rundt 20 elever vært på norskkurs hos ham, men han får daglig forespørsler om kurs og regner med en venteliste på flere hundre dersom han hadde opprettet en.

Har du tips til saken ? Send oss en e-post!

Har fått jobb i Norge

Mejlænder Finstad forteller at de aller fleste er menn som har jobbet som fagarbeidere, sjåfører, transportører, bygningsarbeidere. Tre av spanjoler fra første norskkurs er på plass i Norge og jobber som sjåfører på sementbiler.Det norske fagbladet Frifagbevegelse møtte nylig Mejlænder Finstad og de fem elevene som nå går på kurs hos ham. Den norske pensjonisten understreker overfor kursdeltagerne hvor viktig det er å kunne norsk.

— Det er en forutsetning, og det passer jeg på å fortelle kursdeltagerne at det er en forutsetning for å få jobb i Norge at de kan norsk, sier Mejlænder Finstad.

5,3 millioner arbeidsledige

Arbeidsledigheten i Spania er nå høyest i hele Europa på over 23 prosent av arbeidsstokken, det betyr 5,3 millioner ledige.

Mejlænder Finstad synes det er trist å se så mange bra mennesker gå uten jobb. De fem kursdeltagerne har også gått på truckførerkurs for å gjøre seg mer aktuelle for en jobb i Norge.

— Nå har jeg fem unge gutter i alderen 18 til 23 år. Alle er flott ungdom som higer etter å jobbe og bidra i samfunnet. Alle har vandelsattest og de beste referanser. Jeg håper norske arbeidsgivere som trenger ansatte og leser dette, vil ta kontakt, sier Mejlænder Finstad.

Han vet ikke hvor lenge han orker å fortsette med norskkursene, men han gjør det så lenge helsen holder og ventelistene er lange.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook