Børsen i Oslo og i Asia sendes opp etter at det ble klart at konservative Nytt Demokrati vant valget i Hellas.

Hovedindeksen på Oslo børs sendes opp 1,45 prosentpoeng til 397,37 poeng.

I Japan stiger Nikkei 1,95 prosent. Topix-indeksen er opp 1,89 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong stiger med 1,33 prosent (07.36).

De vel ti millioner grekerne har holdt verden på pinebenken siste ukene. Enorme følger var knyttet til valget i Hellas, og dersom venstrepartiet Syriza hadde vunnet valget og fått flertall i nasjonalforsamlingen, hadde det samtidig betydd at Hellas ikke lenger ville ha akseptert spareplanen landet tidligere har forhandlet frem med EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den Europeiske sentralbanken. Det kunne bety at Hellas hadde måttet gå ut av euro-samarbeidet.

At nettopp dette scenarioet ikke ble realisert og at faren for gjør nå at de asiatiske børsene opplever sitt høyeste nivå siden 15. mai.

— Det er et lettelsens sukk. Valgutfallet fjerner risikoen for at Hellas umiddelbart forlater eurosonen, men på mellomlang sikt er situasjonen fremdeles krevende sier Belinda Allen, senioranalytiker I Colonial First State Global Asset Management til nettavisen Bloomberg.

Euroen skjøt i været etter de konservatives seier i Hellas, og nådde sitt høyeste nivå på tre uker. Euroen ble omsatt for 1,273 dollar hvilket er det høyeste nivået siden 22. mai.