– Dette er nok ny rekord i området, sier en smørblid eiendomsmegler Anders Kanck hos Privatmegleren Aksept.

Den vestvendte leiligheten i Pilestredet park har en solrik balkong. Ut over det holder den en helt vanlig standard. Derfor hadde selv ikke megleren håpet å se femtallet, da budrunden på den 57 kvadratmeter store leiligheten, taksert til fire millioner, startet.

– Det var åtte budgivere, og alle var med over takst. Til slutt var det to igjen. Jeg hadde nok regnet med at den skulle gå litt over, men ikke så mye, innrømmer Kanck.

På høyde med Bjørvika

Kvadratmeterprisen på boligen ble på svimlende 87 700 kroner, hele 40 prosent over snittet for bydelen. Skummelt høyt, ifølge Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

– Dette ligner på prisnivået på Tjuvholmen og i Bjørvika. Men Pilestredet park har tross alt ikke fjordutsikt, sier han.

Senneset tror likevel ikke dette vil bli den siste boligen i området som oppnår så høye priser. For boligmarkedet koker om dagen, skal vi tro Aftens ferske boligsjekk.Da vi sjekket salgsstatus for 100 boliger med visning den andre helgen i mai, var 67 solgt etter ti dager. Det er et like høyt tall som i januar, og en av de høyeste andelene solgte siden 2007. Og prisnivået er høyt. Av boligene som ble solgt gikk 49 over takst, 3 til takst og 15 under takst.

Små rives bort

Det er særlig de små leilighetene som får bein å gå på. Av de tolv leilighetene på under 40 kvadratmeter i vår boligsjekk, var ti solgt ti dager etter visning. Kun én gikk under takst, resten gikk i gjennomsnitt mer enn 300 000 kroner over taksten.

– Alt går over takst nå. Det er den oppfatningen folk har. Derfor ser de ofte etter leiligheter som ligger et par hundre tusen under det de har råd til, forklarer megler Helene Vågen hos Privatmegleren Aksept.Hun solgte nylig en toroms leilighet på 34 kvadratmeter på St. Hanshaugen til 2 520 000 kroner, en halv million over verditakst. Det ble mer enn 74 000 kroner pr. kvadratmeter.

– Det er ganske vilt! Vi syntes taksten var høy, sier Vågen, som nettopp hadde en kjøper som ville gi 200 000 over takst på en 34 kvadratmeter leilighet, før visning. Uten å ha sett leiligheten.

– Får hjelp fra foreldrene

Nye krav om egenandel på boliglån har hatt liten effekt, mener meglerne.

Ifølge Finn Tveter, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, stemmer resultatene fra Aftens boligsjekk godt med signalene de mottar. I nye prosjekter er det de små leilighetene som rives bort.

– Før året spådde vi fire prosent prisoppgang. Nå er vi på åtte. Det er de små leilighetene det er størst rift om, og det er her prisene presses mest. Heldigvis forsvinner ikke rekkehus på seks millioner like fort, sier han.

– Sunnhetstegn

For blant boligene som ikke er solgt etter ti dager, er de aller fleste eneboliger, rekkehus eller dyre leiligheter i Oslo vest.

– Det er et sunnhetstegn at det ikke går så fort i dette segmentet. Folk løper ikke og kjøper et rekkehus til seks millioner uten å tenke seg om. Når man kjøper bolig til familien er det viktig at man tenker før man signerer papirene, sier Tveter.

I desember kom Finanstilsynet med krav om egenandel på 15 prosent ved boligkjøp. Så langt er det ingen ting som tyder på at det har lagt en demper på boligpresset.

Foreldre stiller opp

– Mange kommer på visning med sin hovedsponsor på slep. En rekke foreldre har midler, og stiller opp for barna sine, sier Tveter, som får støtte fra eiendomsmegler Helene Vågen hos Privatmegleren Aksept.

– Unge kjøpere får som regel hjelp av foreldre. De som ikke kan få hjelp, må leie eller kjøpe leilighet utenfor byen. Guttevenner eller jentevenner går også sammen om å investere.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook