Det svenske Systembolaget (tilsvarende Norges Vinmonopol) forteller om en sterk økning i salget langs grensen til Norge.

I tredje kvartal i år, det vil si juli, august og september, solgte systembolagene langs grensen til Norge 4,4 prosent mer enn på samme tid i fjor. Det er vin som øker mest, men også øl har en klar økning, står det i pressemeldingen.

I løpet av disse tre månedene solgte de 4,9 millioner liter øl, 3,8 millioner liter vin og 463.000 liter sprit ved utsalgene nær Norge.

Klar økning

Så langt i år har de solgt 12,6 millioner liter øl og 9,7 millioner liter vin til kundene, i all hovedsak nordmenn på harrytur. Dette er en økning på 4,9 prosent for ølsalget og 6 prosent for vinsalget på disse stedene, sammenlignet med de tre første kvartalene i 2011.

  • Se hele salgsstatistikken her. Til sammenligning solgte Vinmonopolet i Norge totalt 42,7 millioner liter vin, 609.000 liter øl og 7,2 millioner liter brennevin fra januar til august i år, viser deres statistikk.

Vin— og brennevinleverandørens forening (VBF) organiserer norske produsenter og importører av vin og brennevin. De er oppgitt over regjeringens politikk som de mener er årsak til at stadig flere nordmenn handler i Sverige.

Med avgiftsøkningen som ble presentert i statsbudsjettet på mandag, har Norge økt alkoholavgiftene med 13 prosent siden 2009. Samtidig har de svenske avgiftene vært uendret. Dette innebærer at avgiftsforskjellene har økt markant og grensehandelen er nå på sitt høyeste nivå noensinne, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.

Stadig mer grensehandel

Veksten for salget i Sverige totalt var på beskjedne 1 prosent, altså betraktelig lavere enn veksten hos utsalgene langs norskegrensen. Sveriges fjerde største Systembolagfilial ligger i Strømstad som bare har rundt 6000 innbyggere.

- Utviklingen går feil vei og er et bevis på at regjeringens avgiftspolitikk er feilslått. Vinmonopolet svekkes økonomisk og mister sin legitimitet, mener Jordheim.

Statistisk Sentralbyrå rapporterte tidligere i høst at nordmenn handlet for 11,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de siste fire kvartalene. Dette er en økning på nesten 9 prosent fra forrige firekvartalsperiode. Antall dagsturer økte i den samme perioden med 4 prosent, til 6,7 millioner.

To representanter fra Miljöpartiet i Sverige har lansert et forslag om at butikkene skal holde stengt på søndager. Dette har imidlertid så langt fått negativ respons fra resten av den svenske Riksdagen, skriver avisen Expressen.