Resepsjonisten rister på hodet bak pulten. To ganger på ti dager var datamaskinen på det rimelige herberget i Toscana stjålet. Min tilårskomne hotellvert savner lov, orden — og diktatoren Benito Mussolini.

- I hans tid gikk dessuten togene presis, hevder italieneren.

Nasjonalidrett

Han er ikke den eneste som etterlyser mer orden på sakene i kriserammede Italia. Eurokrisen har satt støvellandet på sin tøffeste prøve siden krigen.

Da gjelder det å trekke i lag. Men det er ingen italiensk paradegren. En småbedriftseier jeg møtte denne langhelgen i juni, forklarte nasjonens innstilling slik:

- I Italia er fotball nasjonalidrett nummer én. Nummer to er å snyte på skatten.

I årtier har politikerne i støvellandet stadig hatt lankene langt nede i fellesskapets kakeboks. Slikt undergraver tilliten hos skattebetalerne. Og når færre betaler sine skatter, må de gjenværende skattebetalerne punge ut mer, vel vitende om at konkurrentene eller naboen ikke nødvendigvis bærer sin del av byrden.

«Et bredere skattegrunnlag med lavere satser», er blant forslagene Norge og statsminister Jens Stoltenberg nå løfter frem på sine reiser til euroland i krise.

Cash

For om alle betaler skatten, trenger ikke alle betale like mye. Men i et land der folk og forretninger sverger til kontanter, er det ikke like lett å skjerpe disiplinen.

Professor og teknokratstatsminister Mario Monti mener derfor at veien ut av eurokrisen innebærer mindre bruk av eurosedler.

Det sitter likevel langt inne. For min italienske hotellvert vil kanskje ha lov og orden. Men han vil også ha kontanter. «Betaling ved ankomst, fortrinnsvis kontant», het det i e-posten fra hotellet.

Men for å redde euroen, lot jeg eurosedlene ligge.