Ap-politiker Håkon Haugli stiller i dag spørsmål til justisministeren fra Stortingets talerstol om de mange ranene rundt Oslo S. Ransoffer Sturla Nøstvik følger med fra stortingsgalleriet som invitert gjest.

Nøstvik ga alle ransofre et ansikt og fikk satt saken ettertrykkelig på sakskartet ved å stå frem i Aftenposten.

Det var to unge menn av utenlandsk opprinnelse som ranet ham i oktober i fjor. Det skal være den minst aktive av dem som har tilstått.

Tilståelsen kom da mannen skulle avhøres som mistenkt om et annet ran. Han sa til etterforskerne at han samtidig ville tilstå ranet av Nøstvik som var omtalt i Aftenposten. I tilståelsen pekte han også ut en annen ung mann. Den andre nekter seg skyldig, men er siktet for flere ran og er varetektsfengslet.

- Hvis det er riktig at han fikk dårlig samvittighet etter å ha lest avisen, så tyder jo det på at det er noe mykt bak det harde skallet, sier Nøstvik til Aftenposten.

Truet med pistol

Han var på vei hjem fra konsert da det smalt. Uten forvarsel fikk han et kraftig slag i hodet med skjeftet på en pistol. Uten forvarsel fikk han et kraftig slag i hodet med skjeftet på en pistol. Blodig ble han truet med til et skjulested i Torshovdalen. I 50 minutter lå han der med en raner sittende oppå seg, hele tiden med en pistol presset truende mot kroppen. Samtidig var den andre raneren i flere minibanker, og tømte hans konti for rundt 17 000 kroner.

Raneren som voktet Nøstvik, hentet også frem bilde av samboeren på hans iPhone, og sa de ville bli oppsøkt og drept dersom de anmeldte ranet til politiet.

— Nå vet jeg at andre ofre har blitt utsatt for vel så rå behandling.

Ett av de andre ofrene skal ha blitt etterlatt med tape over munnen, og med både armer og ben tapet sammen.

Ramaskrik

Den dramatiske historien ble en vekker for stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap), slik den ble det også for ransmannen.

Nå vil Haugli ha svar fra justisminister Grete Faremo. Ikke minst reagerer han på opplysningene om at det på ti år har skjedd rundt 6000 ran på åpen gate i Grønland og Sentrum politistasjons områder i Oslo. Det er mer enn halvparten av samtlige personran i Norge.

Nøstvik var i 2011 nummer 351 i rekken av ransofre bare i Grønland krets.

- Det bor anslagsvis 40 000 mennesker i Oslos indre øst. Den voldsomme ransfrekvensen ville ført til ramaskrik om det hadde skjedd et hvilket som helst annet sted i Norge. Spørsmålet er hva statsråden akter å gjøre for tryggheten til dem som bor her, sier Haugli.

Han etterlyser både mer politi og andre tiltak som kan redusere antallet ran. Han bor selv sentralt på østkanten, og var ukjent med at området var så ransutsatt. To politifolk sa til Nøstvik rett etter ranet at det bare var to bilpatruljer ute på oppdrag, og at byen i realiteten er tapt for politiet.

- Slike tilstander kan vi ikke ha her, sier Haugli.

Voldens ansikt

Sturla Nøstvik er enig i at Oslos omfattende ransproblem nå må nedkjempes, og er spent på justisministerens svar. Han møter derfor på Stortinget for å gi volden et ansikt.

- Det er hyggelig å bli invitert. Selv om jeg har et ganske avslappet forhold til saken, som jeg helst vil bli ferdig med, så blir det interessant å høre hva politikerne tenker om å gjøre Oslo til en tryggere by, sier Nøstvik.

I møte med sin bistandsadvokat Birgit Vinnes, har han fått vite at en rekke ofre skal ha blitt utsatt for minst like rå vold og trusler som ham selv.

De to som ranet ham, knyttes til et miljø med minst ni innvandrerungdommer som skal stå bak 15 ran.

Spørsmålet til justisministeren

Stortingsrepresentant Håkon Haugli (A) har følgende spørsmål til justisminister Grete Faremo i Stortinget i dag:

Nylig skrev Aftenposten om ransoffer nr. 351 i Grønland politidistrikt i 2011. På ti år har det vært 4 000 ran i området.

Noen få kvadratkilometer rundt Akerselva i Oslo indre øst, distriktene til Sentrum og Grønland politistasjoner, har omtrent like mange væpnede ran som hele resten av Norge. Oslo har også nesten halvparten av landets overfallsvoldtekter, de fleste skjer i sentrumsbydelene.

Hva gjør statsråden for å sikre tryggheten til dem som bor og ferdes i denne delen av Oslo?