– Etter flere ukers venting har nå Hellas fått grønt lys til å sende en forespørsel til IMF om å starte behandlingen av et nytt program, opplyste den greske finansministeren Evangelos Venizelos til nasjonalforsamlingen i Hellas torsdag.

– På et uoffisielt møte for IMF-styret i Washington onsdag fikk IMF-medlemmer tillatelse til å starte samtaler med den greske regjeringen, fortsetter han.

Parallelt med dette fortsetter forhandlingene med de private långiverne om å barbere den greske gjelden.

Japan åpner for bidrag

Japan var før jul skeptiske til å bidra med penger da eurolederne ba om bidrag. Budskapet da var at EU måtte legge fram en mye mer overbevisende plan før Japan gir mer penger til IMF.

Men etter at IMF torsdag sa at det de neste årene vil være behov for 1.000 milliarder dollar, og at fondet nå vil forsøke få inn minst halvparten av beløpet, åpner Japan for å bidra.

– Japan er rede til å støtte de europeiske forsøkene på å stabilisere markedet. Det inkluderer nye lån til IMF, forutsatt at de europeiske landene gjør en kraftinnsats, sier en regjeringskilde til Dow Jones Newswires, ifølge AFP.

Norge tilbyr 55 mrd.

Den japanske regjeringen vil i så fall samordne sine bidrag med andre G20-land og fremvoksende økonomier, ifølge kilden, som legger til at de samtidig ønsker at eurolandene gjør mer selv for å løse krisen.

G20-landene skal torsdag og fredag møtes i Mexico by, og de vil da diskutere om bidragene til IMF skal økes. Norge har tilbudt 55 milliarder kroner i lån til IMF dersom andre land kommer med tilsvarende tilbud.

– Det er viktig at flere land stiller opp, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til NTB.

(©NTB)