Dagens tall for arbeidsmarkedet er svært viktige for president Barack Obama og hans muligheter til å bli gjenvalgt i november.

Klokken 14.30 fredag ettermiddag kom nyheten om at det bare hadde blitt skapt 96.000 jobber i august. Arbeidsledigheten ligger på 8,1 prosent.

Dette var dårligere enn markedet hadde forventet.

— Det var skuffende svake tall, sier sjefanalytikerErik Bruce i Nordea.

- Hva kan dette bety for muligheten for gjenvalgfor Barack Obama?

— Dette er tall som indikerer at det går svakt i amerikansk økonomi. Økonomiener klart imot Obama, sier Bruce.

Starte seddelpressen

I juli ble det skapt 160.000 nye jobber i USA. Bloombergs undersøkelse blant økonomene viser at de forventet 130.000 nye jobber i august. Den amerikanske tv-kanalen CNBC hadde foretatt en lignende spørrerunde og deres økonomer forventet 125.000 nye jobber.

Han tror dette vil øke sannsynligheten for atden amerikanske sentralbanken vil starte seddelpressen.

— Jeg tror ledigheten i USA vil øke utover høsten, hvis ikke tallene tar segopp igjen er dette for svakt til å hindre det. Vi tror disse tallene vil økesannsynligheten for at sentralbanken i USA vil måtte igangsette nyeekstraordinære tiltak, såkalt pengetrykking, sier Bruce.

Færre melder seg ledige

Økonomien anses som det viktigste temaet i valgkampen. Arbeidsledigheten i USA har ligget over åtte prosent i tre og et halvt år og velgerne er utålmodige etter å se bedring.

Arbeidsledigheten i USA har ligget over åtte prosent de siste 42 månedene, det vil si tre og et halvt år.

Obamas store utfordring er nettopp dette – ingen president siden Franklin D. Roosevelt (1930-tallet) har blitt gjenvalgt med en ledighet over åtte prosent.

Bruce understreker at fallet i ledighet fra 8,3prosent til 8,1 prosent ikke kan tolkes som et tegn på at det går bedre i detamerikanske arbeidsmarkedet.

— Det skyldes at færre melder seg hos arbeidsledighetskontorene, men det erikke dermed sagt at det underliggende bildet bedres, sier Bruce.

- Lang vei å gå

Natt til fredag norsk tid ble Obama offisielt utnevnt som demokratenes kandidat til presidentvalget i november. I talen sin la han vekt på at det tar tid å snu økonomien og få fart på landet etter dårlige tider.

— Jeg vil ikke late som om den veien jeg tilbyr er lett og raskt. Det har jeg aldri gjort. Dere valgte ikke meg for at jeg skulle fortelle dere hva dere ønsket å høre, men for at jeg skulle si sannheten. Og sannheten er at det tar mer enn noen få år for oss å løse de utfordringene som har bygget seg opp over tiår. Det vil kreve felles innsats, at vi deler byrdene.

Husk at ikke alle problemer kan løses med et nytt offentlig program eller diktat fra Washington, understreket han.

- Men du skal vite dette, Amerika. Våre problemer kan løses. Våre utfordringer kan vi møte, veien vi tilbyr kan bli mer strevsom, men den leder til en bedre fremtid, og jeg ber dere om velge den fremtiden.

Obama satser på å utvikle mange nye jobber innen blant annet fornybar energi og gassutvinning.

Misliker Romney

Presidentenes popularitet er i stor grad basert på hans personlighet, ikke på hva han har oppnådd de fire årene. Meningsmålinger viser at det er mindre enn 50 prosent som mener Obama gjør en jobb, og det har ligget på det nivået i mange uker.

Samtidig er det svært mange som sier de misliker republikanernes kandidat Mitt Romney. Ingen kandidat har blitt valgt inn i det hvite hus med så mange som misliker ham, skriver Bloomberg.

I praksis er svært mange av statene sikre for enten demokratene eller republikanerne. Det er åtte-ni stater der kampen om stemmene og presidentskapet vil bli avgjort.

Skuffende svake tall, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.
Scanpix